От „БСП за България“ се надяват на изненадващо добър резултат

397
Част от участниците в листата на коалиция "БСП за България" по време на брифинга им с медиите в Стара Загора

Водачът на листата в Старозагорски избирателен район Георги Кадиев се обяви за гарант на интересите на комплекса „Марица изток“

Два дни преди старта на предизборната кампания коалиция „БСП за България“ представи пред медиите своята листа с кандидати за народни представители за Старозагорски избирателен район. Водачът на листата – коалиционният партньор на БСП от „Нормална държава“ Георги Кадиев, обяви, че неговата задача е постигането на изненадващо добър резултат. „Имаме искрени намерения и желание да променим ситуацията в страната“, заяви Кадиев. Общо 22-ма са кандидатите в листата на коалицията за предстоящите на 11 юли парламентарни избори – представители на различни професионални сфери, като преобладаващата възраст е 40 – 45 години.

Кадиев постави акцент в предизборната програма върху икономиката, енергетиката, оръжейното производство и земеделието. Той обяви, че в следващия парламент ще бъде гарант за интересите на миньори и енергетици, заети в комплекса „Марица изток“. Водачът на листата подчерта, че най-важната задача оттук нататък е намирането на технология, която да позволи продължаването на въгледобива, а по този начин и запазването на работните места. „Краткосрочното мислене на управляващите от ГЕРБ е причината за настоящата несигурност в енергетиката. Отговорността за ситуацията в комплекса „Марица изток“ е изцяло на Бойко Борисов. Държавата трябва да предприеме конкретни стъпки, а единствената възможност за продължаване работата на топлоцентралите и добива на въглища е улавянето, съхранението и използването на въглеродните емисии“, посочи Кадиев. По думите му, по линия на „Зелената сделка“ ЕС няма да финансира подобна технология, която възлиза на около 3 млрд. евро. „Ако няма друга възможност, парите трябва да бъдат подсигурени през държавния бюджет“, подчерта той. Кадиев съобщи, че по темата е провел среща с ръководствата на ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, но обяви, че такава няма да има с ръководството на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“. Предстояла обаче среща с представители на синдикалните организации. Водачът на листата се ангажира да постави пред КНСБ и КТ „Подкрепа“ въпроса за причините, довели до несигурността около комплекса „Марица изток“ и ролята за това на синдикатите. Според Кадиев най-евтиният вариант е преминаването на топлоцентралите на газ. Той обаче предупреди, че при такъв развой от една страна мините ще затворят, а от друга – страната ни ще стане силно зависима от чужди доставки.

В социалната сфера от БСП препотвърдиха своя ангажимент за намаляване на неравенствата и увеличение на доходите. „Моят стремеж е да не бъдем бедни, а да сме богата държава. За съжаление, ние изоставяме от Европа. Корупцията изяде европейските фондове“, подчерта Георги Кадиев.

От своя страна вторият в листата – досегашният старозагорски депутат Георги Гьоков, обяви, че БСП остава единствената смислена алтернатива на управлението на Борисов и ГЕРБ. „Крайно време е страната ни да се управлява от ляво правителство“, настоя Гьоков.

БСП ще инициира дебати с останалите политически сили. Кандидат-депутатите на лявата формация подготвят дискусия по темата за здравеопазването. По този повод Георги Кадиев съобщи, че проф. Тодор Кантарджиев, пенсиониран преди дни от служебния здравен министър, е приел покана на левицата да се включи в разговор по темата.

Кадиев призова структурите, членовете и симпатизантите на формацията до 11 юли да забравят своите различия и да дадат свежи и интересни идеи за предстоящата предизборна кампания. „Ще работим във всички общини в Старозагорска област. Кампанията на БСП ще обхване целия регион. Целта ни наистина е да постигнем добър резултат и затова ще дадем всичко от себе си. Хората все по-малко вярват на програми и все повече се доверяват на личности“, отбеляза Георги Кадиев.

Живко ИВАНОВ