Отново агресия над медик, този път в АГ-клиника в Стара Загора

800
Стъклото на входната врата потрошил с юмрук 28-годишният Сашо Й., който преди това зверски извил ръката на дежурната сестра, разказа дежурилата в сряда санитарка Цветана Стоянова

28-годишен ром посегна на дежурна сестра, отказала да го пусне с видеооператор в Отделението по неонатология, за да заснеме бебето си.

Сестра от приемното отделение при клиниката по Акушерство и гинекология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора е поредната жертва на непредизвикана агресия от страна на близки на пациентка, съобщи съдебният лекар д-р Тодор Пасев.

Инцидентът е станал около 11:30 часа в сряда, след като дежурна сестра е отказала да пусне в Отделението по неонатология млад баща от ромски произход, който напирал да влезе в строго забранената за външни посетители зона с видеооператор и по-голямото си дете.

Пострадалата сестра започнала работа в АГ-клиниката в началото на юни и вече на няколко пъти се сблъсквала със случаи на изключителна агресия от страна на посетители

Дежурната М.М., която започнала работа в клиниката в началото на юни, напразно се опитвала да обясни на мургавия посетител, че нахлуването му в отделението е опасно за здравето на пациентките там и направила опит да му посочи изричната заповед, поставена на видно място. В отговор последвало грубо извиване на лявата й ръка, по чудо се разминало без счупване на костиците на китката, уточни д-р Пасев. Вбесеният от забраната Сашо Й. разбил с юмрук стъклото на входната врата и направил опит да влезе навътре. На изпречилата му се старша сестра Виолета Димитрова той изкрещял гневно: „Пет века сме ви таковали, пак ще ви…“

„Това е ежедневие при нас, от началото на годината какво ли не се е случвало, има удряни колежки, има псувани, просто вербалната агресия е нещо в реда на… нормалното“, коментира Димитрова.

Служители в клиниката признават, че от доста време паник-бутонът в приемното отделение не работел поради повреда. Не се знаело дали работи и монтираната над входната врата охранителна видеокамера.

По думите на зам.- директора на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“, д-р Живко Желязков, персоналът на АГ-клиниката е реагирал адекватно, повикани били полицаи, които задържали буйстващия.

„Беше страшно, не знаехме как да го спрем тоя подивял мъж. Имаше поне петнадесетина свидетели на случката, но никой не се намеси да защити сестрата. Трябваше ние, жените да го озаптяваме…“, допълни картината дежурилата в сряда санитарка Цветана Стоянова.

Лекарите от отделението по неонатология уточняват, че са спасили живота на родилката и недоносеното й бебе Марая , които останали под грижите им десет дни. Тепърва щяло да се установява дали родилката е била здравно осигурена. Над 40 от дежурните в четвъртък лекар, сестри и санитарки от клиниката се включиха в поредната подписка срещу насилието на медицинските служители.

От ОД на МВР – Стара Загора, включиха в ежедневния бюлетин случилото се, като охарактеризиха поведението на задържания Сашо Й. като… „непристойно“. Образувано било бързо производство за престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК, предвиждащ затвор до 2 години или пробация.

Късно следобяд вчера от Районна прокуратура – Стара Загора съобщиха, че на Сашо Й. е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 400 лв. Мъжът нямал криминално досие. Продължавало изясняването на конкретната ситуация.

Христо ХРИСТОВ