Отнемат ренесансово платно в полза на държавата

173
Платното-копие на "Жертвоприношението на Исаак от Авраам" от Лудовико Карди при намирането му в старозагорската ромска махала през 2004 година

Стара Загора настоява да си върне творбата на Чиголи

Иззето в хода на специализирана полицейска акция преди 16 години картина от епохата на Ренесанса се отнема в полза на държавата, съобщи министърът на културата Боил Банов в отговор на зададен му писмено въпрос от старозагорския народен представител Георги Гьоков.

Става дума за ранно копие на известната картина на италианския майстор Лудовико Карди да Чиголи (1559-1613) по мотива „Жертвоприношението на Исаак от Авраам“. Оригиналът е бил поръчан от Великия херцог на Флоренция и се съхранява в Палацо Пити.

Платното е с огромни размери (2х1.5 м), но е в окаяно състояние, след като пренеслият го нелегално от Кипър в България старозагорец Георги Иванов го прегънал на 4, като по този начин увредил живописта.

То е било предадено в Галерията за чуждестранно изкуство на 20 октомври 2004 г., седмица след като полицаите го намират напъхано под леглото на мургавия „вносител“ в дома му на старозагорската улица „Беласица“. Първоначално се смятало, че става въпрос за произведение на Тициан.

Седем години по-късно (май 2011 г.) по силата на постановление на Върховната касационна прокуратура то е трябвало да бъде заведено във фондовете на Националната художествена галерия „за извършване на необходимите консервационно-реставрационни работи за запазване на вещта от разваляне и физическо унищожение“, обяснява министър Банов в отговора си от 23 януари т.г. Въпреки постановлението платното не е заприходено.

През март 2019 година Софийска градска прокуратура (СГП) прекратява образуваното 15 години по-рано наказателно производство за начина, по-който е било придобито и внесено у нас произведение на изкуството. От този момент картината е трябвало да бъде отнета в полза на държавата. Три месеца по-късно, през май 2019 г., след извършена служебна проверка Апелативна прокуратура – София, стига до извода, че постановлението на СГП е правилно, законосъобразно и обосновано и не е налице основание за неговата отмяна или изменение.

От отговора на министър Банов обаче така и не става ясно дали намиращата се във фондохранилище на Националната галерия безценна картина от Ренесанса (според експертите нито една родна галерия не притежава платно от тази епоха) е заприходена. Не се разбира и дали са започнати някакви реставрационни дейности и от кого. Остават по-малко от два месеца (според чл. 112, ал. 1 от НПК), през които все още някой би могъл да я потърси.

Преди да пристигне със самолет у нас и да се озове в старозагорската ромска махала, картината е била притежание на кипърския гражданин Йоргос Киридис, починал през 2005 г. в хотелската си стая след продължителен алкохолен запой.

Преди кончината си чужденецът многократно е правил изявления пред българските медии, че картината е наследствена и че не е застрахована. Той лично я бил дал на Иванов (обичал го като свое дете), за да я пренесе с намерение по-късно да бъде предложена на „Сотбис“, като очаквал да получи поне 5 млн. евро, защото смятал, че е нарисувана от Микеланджело Меризи да Караваджо (1571-1610), макар да нямал официален сертификат.

На два пъти през изминалите години Община Стара Загора е настоявала пред МК след реставрацията й картината да бъде върната в Старозагорската художествена галерия. Получавани са били откази с мотива, че тя е веществено доказателство по досъдебно производство. След приключването му от наблюдаващата СГП този аргумент отпада и старозагорци отново подновяват искането си.

Христо ДИМИТРОВ