Отмениха доживотна присъда за жестоко убийство в Стара Загора

142
Тодор Владимиров ще застане отново пред състав на Окръжен съд - Стара Загора, по ново дело за убийството на съпругата си преди две години

Започва нов процес

Състав на Апелативния съд в Пловдив отмени доживотна присъда без право на замяна за извършител на особено жестоко убийство в Стара Загора и процесът ще стартира от самото начало с нов съдебен състав в Града на липите.

Престъплението е извършено през нощта на 23 срещу 24 март 2019 година в къща на улица „Витоша“ в старозагорския квартал „Лозенец“. Жертвата, 23-годишната Мария Иванова, е била намерена заклана от 5-годишния й син Демир, който същата нощ спал при баба си в съседно помещение, след като дрогираният му баща го изгонил от стаята. Извършителят, завърналият се съвсем наскоро от затвора, където изтърпял предходна присъда – 30-годишният Тодор (Таир) Владимиров, беше открит от полицаите в дома на родителите си. Според патоанатомите жената била убита с касапски нож, 20-сантиметровото острие преминало през гърлото й и останало забито във възглавницата. След престъплението извършителят откъснал едно от пердетата и избърсал кръвта от ръцете си, преди да избяга. Категорично бе доказано, че престъпникът е бил под въздействие на поне няколко „свивки“ канабис. На първа инстанция делото се проточи почти две години по различни причини, веднъж то бе връщано в досъдебна фаза поради пропуск на прокуратурата да отбележи, че убийството е извършено в условията на тежък рецидив. Възможно най-тежката присъда бе постановена от петчленен състав в открито заседание от 19 октомври 2020 година, последвала е жалба до Апелативния съд, в която се твърди, че по един или друг начин са били нарушени правата на Владимиров и че е имало предубеденост от страна на състава.

Новият процес ще стартира с разпоредително заседание на 14 май с нов състав от Окръжен съд – Стара Загора.

Запознати с разследването припомнят, че Таир има зад гърба си няколко присъди, сред тях са за закана за убийство и разбиване на лек автомобил с брадва. Малкият син на жертвата бе даден за отглеждане от прабаба му Недка Илиева.

Христо ХРИСТОВ