Откриха 7 антични гроба в центъра на Стара Загора

4512
Семейната гробница, иззидана от тухли, в която са намерени два скелета, но никакви предмети за изследване. За преместването на каменната плоча отгоре беше използвана специализирана техника

Седем антични гроба са открити в центъра на Стара Загора при извършването на изкопни работи за изграждането на автомобилна рампа. Разкопките на бул. „Цар Симеон Велики“ 96 (до хотел „Верея“) са започнали в началото на октомври, а проучването, дело на археолога Атанас Атанасов от Регионален исторически музей – Стара Загора, приключи в понеделник.

Откритите гробни съоръжения са част от Югозападния некропол на Августа Траяна.

Най-запазената находка е римски пергел, който се е използвал в дървообработването и строителството, за който се предполага, че е от II – III век. В други два гроба са открити два пръстена, чифт обеци и няколко маниста от огърлица, всички изработени от бронз.

В най-богатия гроб, иззидан от тухли и покрит с две каменни плочи, са намерени два скелета, но никакви предмети за изследване. Предполага се, че това е било семейна гробница от от III – IV век. За отварянето й и преместването на покриващата я каменна плоча е използвана специализирана техника.

На това пространство на бул. „Цар Симеон Велики“ 96 (до хотел „Верея“) са открити 7 гробни съоръжения, за които се предполага, че са от III – IV век

Археологът Атанас Атанасов е категоричен, че откритите гробни съоръжения са от Римската епоха, заради начина на трупополагане, римски били и тухлите, с които е иззидан семейният гроб.

Предстои в Стара Загора да дойде комисия от Министерството на културата, която ще даде предписания какво ще се прави със семейния тухлен гроб – дали ще бъде демонтиран, или ще се запълни и остане на място. Срокът за произнасянето на комисията е неизвестен, а дотогава всякакви дейности по изграждането на автомобилната рамка, инвеститор на която е Община Стара Загора, ще бъдат спрени.

Йовка НИКОЛОВА