Откриха неизвестен досега марш за Апостола

245
Данка Георгиева - директор на Дирекция "Регионален държавен архив" с партитурата на марша

Той ще прозвучи за първи път на 3 март

Неизвестен досега марш, посветен на Левски, откриха в Държавен архив – Бургас. Негов автор е композиторът на химна на „Независимостта“ маестро Георги Шагунов. На партитурата на марша е отбелязана датата 20 юли 1948 година. Предполага се, че той е написан в навечерието на рождения ден на Апостола 18 юли.

„Маршът се съхранява в архива, заедно с всички документи на маестро Георги Шагурон, които постъпват в края на 70-те години. От всички негови произведения обаче се оказва, че това произведение е по-малко известно за разлика от химна на „Независимостта“, написан от маестрото.

Тази година отбелязваме 150 години от гибелта на Левски и съвместно с Община Бургас решихме да дадем живот на това произведение, и предложих Градският духов оркестър да го разучи, и той да се изпълнява пред публика на важни дати от нашата история“, разказа Данка Георгиева – директор на Дирекция „Регионален държавен архив“.

Вчера за първи път пред медиите Градският духов оркестър изпълни марша, посветен на Апостола. „Маршът звучи твърде жизнерадостно затова и не е редно да бъде изпълняван в дни, когато имаме заупокойни молитви и в деня, когато отбелязваме гибелта на Васил Левски.

Градският духов оркестър на Бургас

Чисто музикално маршът е един много приятен фокстрот или полка. Като към тази партитура авторът написал и текст, който да разказва самото произведение. Текстът е бил написан да се изпълнява от четец, а не от хор.

В него се набляга на патриотизма и героизма и българите да уважават своята идентичност“, заяви диригентът на хора Атанас Камиларов. Маршът, посветен на Апостола, ще бъде изпълнен пред публика за първи път на 3 март в Бургас, когато отбелязваме Националния празник на България.

Източник:dariknews