Откриха източните стени на Августа Траяна

4093
Външната източна стена на Августа Траяна, открита на кръстовището на ул. "Васил Левски" и "Г. С. Раковски" и вътрешната стена, която е широка над 2 метра

Находката по ул. „Васил Левски“ в Стара Загора ще е непокътната, докато от Министерството на културата не се произнесат

При изкопни дейности по извършващия се мащабен ВиК проект в Стара Загора за подмяна на старите водоснабдителни тръби е открита нова историческа находка. Тя е по ул. „Васил Левски“ до пресечката с ул. „Г. С. Раковски“.

Директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев съобщи за медията ни, че са открити части от външната и вътрешната източни стени на античния град Августа Траяна. Те са строени само от камък и хоросан, на явно съвременните багери на строително-ремонтната фирма не са успели да ги компрометират.

Понастоящем откритието е затворено с оградни съоръжения и се чака комисия на Министерството на културата да се произнесе за съдбата му, както и за последващото поставяне на ВиК тръбите в този участък. До тогава той ще бъде затворен, а МПС-тата могат на лупинг да ползват половината платно по улица „Васил Левски“.

Новото откритие е на метри от разкритата преди година източна порта на античния град Августа Траяна по ул. „Г. С. Раковски“.

Участъкът по ул. „Васил Левски“ ще остане затворен за МПС-та до произнасянето на комисия от МК

Директорът на историческия музей бе категоричен пред медията ни, че тя ще бъде съхранена и експонирана като туристическа дестинация от античното минало на Стара Загора.

Историческите данни сочат, че през 106 г. император Траян дава на град Берое права за самоуправление и го преименува на Августа Траяна, като част от римската провинция Тракия, (днес Стара Загора). Градът се превръща във втория най-голям икономически, административен и културен център в провинцията след Филипопол.

По времето на император Марк Аврелий (161 – 180 г.) в града са построени прави улици, десетки жилищни и обществени сгради, водоснабдяване, канализация, театрална сграда, храмове, пазари, терми, форум и градски стени, ограждащи площ около 50 хектара.

Точното датиране на новооткритите външна и вътрешна източни стени тепърва предстои.

Йовка НИКОЛОВА