Откриха изложба с картините на 7 пленеристи, творили в Стара Загора

98

С майсторска изложба на седемте талантливи художници завърши 25-ото издание на традиционния пленер по живопис „Дружба`2021“, който се организира от представителството на Съюза на българските художници в града, с изключителната подкрепа на Община Стара Загора. В зала „Байер“ бяха подредени 30 платна на пленеристите. Част от техните творби ще обогатят фонда на Градската художествена галерия.

„Искам да поздравя всички творци, които взеха участие в юбилейното издание на пленерa „Дружба“. Благодарение на хора като Вас се поддържа живо изкуството. Благодаря Ви, че участвате и по този начин поддържате културата и духовността в Стара Загора“, заяви при закриването на форума снощи кметът Живко Тодоров. Градоначалникът връчи емблематичния за пленера плакет, дело на Христо Златев, на всеки един от участниците.

„Цялата изложба може да се разглежда като „Настояще и минало“ от гледна точка на това, че участват колеги, които са били сред пленеристите и на Симпозиумa по скулптура в камък, провел се през 1987 година в Стара Загора. От друга страна има преподаватели и студенти, които творят заедно“, отбеляза Милен Алагенски, председател на представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора.

Изложбата може да бъде видяна до 30 юни.

(СН)