Откриват филмовия фестивал „Златната липа“ с пъстро шествие в Стара Загора

973
Кадър от откриването на "Златна липа" през 2016-а, когато специалната награда получи любимият на поколения актьор Васил Михайлов

Антон Радичев, Любен Чаталов и Васил Банов ще представят лично новата българска комедия „Като за последно“

Международният кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2021 г. ще бъде открит на 29 май (събота) с пъстро шествие на мажоретки, предвождани от духовия военен оркестър на Стара Загора, в което ще се включат и десетки любими български актьори, кинотворци, както и членовете на международното жури. Шествието ще премине по бул. „М. М. Кусев“ от парк „5 октомври“ до западния вход на Операта. Сред гостите на церемонията ще бъдат и някои от носителите на специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното от миналите издания, заедно с много любими български актьори.

Церемонията по откриване на фестивала ще продължи в залата на Старозагорската опера с представяне на международното жури и връчване на специалната награда „Златна липа“ на Владимир Пенев, след което ще бъде прожектиран новият български игрален филм с негово участие в главната роля „Рая на Данте“.

В осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“ ще бъдат представени 40 игрални и документални филма от 18 страни. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера – Стара Загора, и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ при спазване на всички мерки срещу пандемията.

Tази година акцентът във филмите пада върху различността и толерантността – както по отношение на сексуалната ориентация, така и към различния външен вид, към различната етническа или религиозна принадлежност, към различния начин на мислене и на възприемане на заобикалящия ни свят.

На 30 май (неделя) в 12 часа Владо Пенев ще засади свое дръвче в Алеята на липите и ще открие звезда с името си така, както направиха всички носители на отличието досега. Почитателите на актьора и на това място ще имат възможност да вземат автографи от него и да се снимат за спомен.

Кадър от българската комедия „Като за последно“, която ще бъде представена пред старозагорската публика от актьорите Антон Радичев, Любен Чаталов и Васил Банов

Същата вечер, на 30 май от 19 часа, в оперната зала авторският екип на новата българска комедия „Като за последно“ ще представят филма. В срещата ще участват режисьорът Ивайло Пенчев, както и актьорите Антон Радичев, Любен Чаталов и Васил Банов, след което ще започне прожекцията на филма. Също на 30 май, но от 19:45 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се състои представяне на полския филм от извънконкурсната програма „Икономът“ от неговия автор – режисьора Филип Байон. След представянето ще бъде и прожекцията на филма. Филип Байон е един от членовете на авторитетното международно жури, което ще оценява филмите от конкурсната програма на фестивала.

На следващия ден, 31 май, режисьорът на „Като за последно“ Ивайло Пенчев заедно с Антон Радичев, Любен Чаталов и Васил Банов ще дадат пресконференция за журналисти, на която ще могат да присъстват и граждани, от 10:30 часа в Зала 1 на хотел „Верея“.

Вечерта на 31 май от 17:30 часа в Лапидариума на Регионалния исторически музей – Стара Загора, ще бъде представена книгата на проф. Божидар Манов „Фестивални срещи 2“. Известният кинокритик е председател на журито на „Златната липа 2021“, а книгата му ще бъде представена от друг известен и обичан негов колега – доц. Юрий Дачев.

От 19 часа също на 31 май в залата на библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде представен френският филм „Присъда“ от неговия създател – режисьора Антоан Рембо (също член на международното жури), след което ще започне и прожекцията на филма.

На 1 юни „Златната липа“ ще завърти истински филмов маратон за деца извън обявената програма на фестивала. На големия екран в залата на новия Културен център „Стара Загора“ в бившия Синдикален дом през целия ден ще се прожектират филми за деца, а от 16 часа децата-автори на филми от ПМГ „Гео Милев“, Второ основно училище „П. Р. Славейков“ и кинокръжока на сценариста Николай Колев ще представят своите творби преди прожекцията им.

Ще има и други игрални и документални филми от програмата на „Златната липа“, които ще бъдат представени преди прожекциите им от техните автори.

На 2 юни, в последния фестивален ден, на пресконференция за журналисти в 10:30 часа във фоайето на Операта журито с председател проф. Божидар Манов ще обяви имената на победителите, които печелят наградите „Златна липа“ за най-добър актьор, най-добра актриса, най-добър режисьор и най-добър филм.

Официалната церемония с награждаване на победителите и закриване на фестивала ще започне в 18 часа в залата на Държавна опера – Стара Загора. След церемонията още веднъж ще бъде прожектирана лентата, спечелила наградата за най-добър филм.

(СН)