Отказът на ГЕРБ да издигне шеф на местния парламент даде шанс на непартиен специалист

1753
Участниците в брифинга

Ивета Лазарова: Ще работя за по-добра комуникация между местния парламент и общинска администрация

„Няма да толерирам нападки в Общинския съвет. Ще държа добрият тон да бъде спазван.“ Това заяви новоизбраният председател на Общински съвет Стара Загора Ивета Лазарова на брифинг днес. Тя увери, че работи за отстраняване на проблемите, които в миналото са спъвали дейността на местния парламент. Лазарова си постави за цел да подобри комуникацията между Общинския съвет и администрацията. Председателят на местния парламент обяви, че посредством преговори и разговори ще се стреми да урежда спорните въпроси между отделните групи предварително, за да се държи ниво на комуникация в хода на заседанията, което приляга на институция като Общинския съвет.

По време на брифинга Ивета Лазарова, Янко Янков, Красимир Червилов и адв. Димо Димитров от „Алтернативата на гражданите (ВМРО)“ коментираха актуалните въпроси, свързани с общината и представиха своите приоритети за работата на конструирания наскоро местен парламент. „Ние нямаме опозиция. Има хора, които този път не успяха да се докопат до кокала. Прикрепването ни към „сглобки“, „клопки“ и др. е спекулация от страна на онези, които не спечелиха изборите“, заяви пред медиите Янко Янков. Той защити избора на Ивета Лазарова като председател на Общинския съвет, посочвайки, че самата тя е с 8-годишен опит като съветник и практика като юрисконсулт в Държавно горско стопанство – Стара Загора. „За разлика от Земеделски народен съюз ние не слагаме просто някого на даден пост, а избираме компетентни и подготвени хора. Не може да сравните компетенциите на настоящия председател на местния парламент с тези на предишния“, заяви Янко Янков. Той беше категоричен, че отказът на ГЕРБ да издигнат свой съветник за шеф на местния парламент е дал шанс на непартиен специалист да заеме поста. И това си е проличало при гласуването… Председателят на групата на „Алтернативата на гражданите (ВМРО)“ Красимир Червилов също определи избора на Ивета Лазарова като разумен. Той обърна внимание, че консенсусът в залата на старозагорския Общински съвет е позволил да бъде избегнат блокажът в процедурата, давайки пример със събитията в Чирпан и София. „Млада, красива, образована и интелигентна дама за председател е трудно смилаема“, отбеляза Красимир Червилов, визирайки Ивета Лазарова. И определи някои подмятания като това кой къде седи в зала „П. Р. Славейков“ като дребнотемие.

Янко Янков не избяга от въпрос и коментира състоянието на общинските дружества. По думите му само две от единадесетте не са на загуба. Според общинския съветник липсата на достатъчно отговорност от ресорните постоянни комисии към местния парламент е част от причината за лошото управление и финансови резултати на общинските дружества. Янков защити предложението си за закриване на две от тях – „Обредни дейности“ и „Автосервиз за здравни заведения“, както и създаването на общински предприятия – „Гробищни паркове“ и „Паркиране и репатриране“, с аргумента, че това са били единствените в света погребална агенция и автосервиз, трупащи… загуби. За състоянието на обществения превозвач – „Тролейбусни и автобусни превози“, Янко Янков подчерта, че то преди всичко изпълнява социална дейност, поради което не може да бъде печелившо. Въпреки твърденията на някои политически сили общинският съветник посочи, че публичният транспорт успява да покрие на 90% своите разходи, докато загубите се трупат от амортизационните отчисления.

На въпрос за бъдещето на комплекс „Марица-изток“ Янко Янков беше категоричен, че абсолютно нищо не зависи от Общинския съвет и Община Стара Загора. Той обаче заяви, че комплексът трябва да бъде запазен и даде пример как в Германия се откриват нови въглищни мощности, без това да нарушава стратегията за „зелен“ преход. „Трябва да се борим за всяко едно работно място в „Марица-изток“, щом в Германия въглищните централи са нужни, то те имат бъдеще и тук!“, заяви той.

Иван ИВАНОВ