Отказаха парична гаранция на сръбски трафикант

82

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови навръх Никулден състав на Районния съд в Сливен спрямо 33-годишен сръбски гражданин, който беше арестуван на 3 декември по трасето на автомагистрала „Тракия“ при превоз на 12 мигранти.

Автомобилът на родения в град Крагуевац Иван Здравич „Опел Зафира“ е бил засечен от полицейски служители на км 270 от аутобана, в хода на проверката в купето и багажника били открити 12 мъже, представили се като граждани на Сирия. Сред пътниците имало 2 малолетни и 3 непълнолетни момчета. Пасажерите са били качени в района на община Малко Търново и трябвало да бъдат откарани до околовръстното на София, като за „услугата“ на Здравич е трябвало да бъдат платени 1 000 евро, коментираха запознати с хода на досъдебното производство. Съдът отказа поисканата от защитника на Здравич по-лека мярка за неотклонение „парична гаранция“. Искането бе аргументирано с чистото съдебно минало на сърбина, но от съда репликираха, че водачът е имал много добра представа за закононарушението, което извършва и че не е посочил постоянен адрес, където ще се установи.

Далеч непълен преглед на последните задържани трафиканти в Сливенска, Ямболска, Хасковска и Старозагорска области показва, че „услугата“ напоследък се предлага най-вече от граждани на балканските държави без Гърция.

Над 100 са задържаните през последните две седмици мигранти на територията на ОД на МВР – Сливен, като в един от случаите бяха открити 42-ма души в тир „МАН“ с полуремарке, управляван от криминално проявен и вече осъждан ефективно жител на Пловдив. Групата беше установена в землището на новозагорското село Караново след продължително преследване по пътя от град Твърдица край язовир „Жребчево“ и опит на шофьора да избяга, като изостави на произвола на съдбата пасажерите си. Последният засега случай на задържани мигранти е по трасето на АМ „Марица“ до пътен възел Димитровград, когато в кабината на ТИР „ДАФ“ с турска регистрация бяха намерени 12 чужденци без документи.

Христо ХРИСТОВ