Отказаха домашен арест на обвиняем за убийство старозагорски бизнесмен

2647
Офисът в Стара Загора, където е извършено убийството късно вечерта на 24 март т.г. Обвиняемият за убийството Владимир Василев

Обвиняем за убийство на свой служител старозагорски бизнесмен остава с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, след като близо 6 месеца след задържането му състав на Пловдивския апелативен съд отказа да я промени в домашен арест.

37-годишният Владимир Василев, собственик на множество фирми с разнороден предмет на дейност, бе арестуван късно вечерта на 24 март след сигнал за изстрели в офиса му за бързи кредити на бул. „Цар Симеон Велики“ 142 недалеко от центъра на Стара Загора. При пристигането на полицаите в една от стаите на офиса е намерен трупът на 35-годишния криминално проявен и осъждан Станимир Иванов-Стамбето. Смъртта е била настъпила в резултат на две огнестрелни рани в главата, като изстрелите са били произведени със законно притежаван пистолет „Берета“, докато жертвата е била с гръб към стрелящия. Искането за по-леката мярка бе направено във връзка с нови обстоятелства след обширна специализирана съдебно-психиатрична и психологична експертиза, според чиито заключения Василев е бил в особено състояние в момента на извършване на престъпното деяние.

Апелативният съд в свое заседание от 7 септември е преценил, че от събраните по делото доказателства не е разколебано обоснованото предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението и то по тежкия член от НК за предумишлено убийство, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Магистратите смятат, че убийството не е извършено под въздействието на физиологичен афект, а обвиняемият се е подготвил предварително за него, като отпратил служителката си и останал със Стамбето и брат си Милен Василев. Преди това изключил охранителните камери в помещението. Твърдението, че е стрелял при самозащита, защото Стамбето извадил нож, се опровергава от доказателствата по делото. Действително е намерен сгъваем нож, но той е бил в дрехите на убития.

Застреляният Станимир Иванов-Стамбето

Апелативните магистрати приемат, че има опасност при по-лека мярка за неотклонение Владимир Василев да се укрие или да извърши престъпление.

Според запознати с биографията на убития той е бил използван в миналото като „момче за мокри поръчки“ заради пироманските му наклонности. Твърди се, макар и под сурдинка, че е бил своеобразна „връзка“ с ромски тартори за уреждане на гласуване в предходни избори. От прокуратурата отрекоха да работят по такава версия за скандала.

Семейството на Владимир е сред най-богатите в региона. Починалият му преди 4 години баща Младен Василев е бил едноличен собственик на множество компании с различен предмет на дейност и притежаваше огромно имение, включително и язовир край старозагорското село Колена, използван някога за нуждите на Азотноторовия завод край Стара Загора.

Определението на Апелативен съд – Пловдив, е окончателно. Съдебното заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемият, и съда, където бяха съдебният състав, прокурорът и защитниците.

Христо ХРИСТОВ