Отбелязаха 30-годишнината от гладната стачка на „Подкрепа“ в Казанлък

177
Йордан Маринов посочва мястото на гладната стачка, на която той е бил охрана

Членове на сдружение „Демократичен Казанлък“ се събраха вчера, за да почетат 30-годишнината от едно знаменателно събитие в демократичната история на Града на розите.

На 16 януари 1990 година в Казанлък е обявена щафетната гладна стачка от местните структури на КТ „Подкрепа“ и в нея се включват 16 активисти на синдиката. По онова време комунистите са се бетонирали здраво и в местната власт. Идеята да се направи нещо радикално, за да се разместят политическите пластове, е на художника Христо Генев, който е един от съоснователите на КТ „Подкрепа“ заедно с д-р Тренчев. Условието е да не се прибягва към никакво насилие. Основното искане на стачкуващите е БКП да се оттегли от властта. В историята са останали имената на най-активните сред протестиращите: Антон Табанджов (царство му небесно), инж. Димитър Петков, Евтим Буюклиев, тогавашния председател на СРС на КТ „Подкрепа“ Любомир Григоров, Маргарит Бончев, певицата Ана Берова…

Стачката продължава около месец и завършва с успех – червеният кмет Христо Копчев подава оставка. На негово място идва инж. Любомир Дянков, с който демократите се спогаждат значително по-добре.

През януари т.г. са планирани още две инициативи на „Демократичен Казанлък“. На 18-и сдружението планира да награди известните казанлъшки светила в медицината – проф. Генчо Начев и проф. Косьо Чернев, за техния принос за прославата на Града на розите. На 21 януари пък е поканен в Казанлък да гостува политологът и историк проф. Никола Алтънков, който ще представи пред казанлъшка публика последните си книги.

Петър МАРЧЕВ