Осъждана за измами прецака миньори за евтини жилища

1769

Пострадалите броили 28 000 лв. авансово за закупуването на два апартамента в Стара Загора, които уж били ипотекирани и се продавали чрез съдия-изпълнител

Напуснала наскоро затвора жителка на Велинград попадна отново в ареста по обвинение в две крупни измами за евтини продажби на жилища в Стара Загора. 58-годишната Стефка Содева е била задържана на 22 февруари в Града на липите, след като в ОД на МВР са били подадени сигнали от двама миньори от „Марица изток“, че са били подведени да предоставят на дамата, представила им се със солидни връзки с частни съдии-изпълнители, сумата от общо от 27 950 лв. като авансова вноска за закупуване на два апартамента на преференциални цени.

Разговорите с измамницата 25-годишният П. К. и 42-годишният му колега Н. Г. са провели през периода от 23 януари до 22 февруари т.г. Стефка Содева, която се познавала с Н. Г., след няколко срещи започнала да предлага на него и колегата му да им намери апартаменти в Стара Загора, които да закупят на изгодна цена, например за около 40 000 лв. Твърдяла, че имотите са били ипотекирани и се продават чрез съдебен изпълнител. По време на срещите между обвиняемата и пострадалите свидетели тя им представяла документи, удостоверяващи собственост (предстои проверка дали са автентични, или фалшифицирани), и им показвала външната част на жилищни сгради в областния град. Така П. К. предал сумата от 25 600 лв. на С. С., а Н. Г. – 2 350 лв. като предплата.

Според наблюдаващия досъдебното производство прокурор деянието е осъществено в условията на опасен рецидив и законът предвижда до 6 години затвор. При арестуването на Стефка Содева в квартирата, където живеела с още двама мъже, са установени и иззети пари и документи, съотносими към престъплението. Справката за съдимост на велинградчанката потвърждава, че тя е осъждана нееднократно за аналогични имотни измами, като е действала на територията на Казанлък, София, Варна, Асеновград и други райони, като на няколко пъти е била в комбина с друга известна измамничка – Рени Пешова, позната като Генерала, която се представяла за висш служител в системата на МВР и обещавала срещу сравнително малки суми добре платена работа там.

По последното осъждане й е било определено наказание от 9 години лишаване от свобода, което било изтърпяно през 2020 година. Първоначално Стефка Содева е била задържана за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Днес съдът реши, че има достатъчно доказателства по досъдебното дело и и я остави за постоянно в ареста.

Името на велинградската измамничка се появява още в началото на 2010 година, когато е изправена пред Темида за измама на жител на Самоков, търсещ наемател за свои имоти в курортния град. Тогава тя е била осъдена от Варненския съд на 2 години затвор при строг решим на изтърпяване.

Христо ХРИСТОВ