Осъдиха шофьор за обида

89

Тримесечна условна присъда и 1 000 лв. глоба отнесе шофьор на камион, който без видими причини нарекъл общ работник „маймуна“ и „циганин“, докато човекът вършел работата, за която бил нает.

Инцидентът е станал на 17 май т.г., докато подсъдимият Б.С., шофьор в „Готмар“ ЕООД, град Съединение, зареждал със стока склад на „Нова Трейд“ ЕООД в Стара Загора.

Неочаквано за извършващия разтоварването Л.В. шофьорът започнал да го ругае и заплашва, като използвал на няколко пъти думите „маймуна“, „циганин“,“некадърник“ и „ти кьорав ли си, ненормален ли си?“. На финала на вербалната агресия Б.С. го напсувал на майка и заплашил, че „ще му счупи главата“. Броени дни преди Рождество Христово състав на Районен съд – Стара Загора, е произнесъл присъда срещу шофьора в негово отсъствие и липсата на защитник въпреки редовното призоваване. Съдът е наложил на обвиняемия 3-месечен престой в затвора при 3-годишно отлагане на изпълнението, както и глоба от 1000 лв. заради унизителните квалификации. Отпаднало е обвинението за „ти кьорав ли си, ненормален ли си“, тъй като фразата била във въпросително наклонение и не можела да се счита за обида.

Шофьорът ще трябва да заплати и 1 500 лв. за накърненото достойнство на работника, който в частния иск е изявил претенция от 5 000 лв. Прибавени са още 512 лв. за направените разходи за адвокат, както и 60 лв. за държавната такса.

Петър ХРИСТОВ