Осъдиха на 7 години затвор британския гражданин, причинил тежката катастрофа до Езиковата гимназия в Стара Загора

1021
Осъденият на 7 години затвор британски гражданин и настоящ студент по медицина Ахмед Ариф по време на едно от съдебните заседания. И кадър от жестоката катастрофа на 3 октомври м.г. до Езиковата гимназия

В инцидента, който миналата година взриви публичното пространство с арогантността си, загина 42-годишен мотоциклетист и бяха ранени двама пешеходци

Ефективна присъда – лишаване от свобода за срок от 7 години, постанови състав на Окръжен съд – Стара Загора, спрямо 29-годишния британски гражданин Ахмед Ариф, причинил смърт на мотоциклетист и средни телесни повреди на още две лица при управление на лек автомобил след употреба на наркотично вещество.

Припомняме, че инцидентът, който буквално взриви публичното пространство с арогантността си, стана вечерта на 3 октомври 2021 г. на кръстовището на улиците „Генерал Столетов“ и „Цар Иван Шишман“ (до Езиковата гимназия на Стара Загора), където с БМВ-то си британецът е предприел забранена маневра и в него фатално се удря мотоциклет „Ямаха“, каран от 42-годишния Георги Младенов. Мотоциклетистът загина на място, а останалият без водач мотор продължава движението си и след като изкъртва две метални ограничителни колчета, се врязва в чакащите зелен светофар на тротоара 16-годишно момиче и 53-годишен мъж. Виновният за трагедията Ариф изоставя лекия си автомобил и прави опит да се укрие в мрака, но е задържан от група ученици, които случайно разбират за случилото се. До последно Ариф, който е студент по медицина в Тракийския университет, твърдеше, че напуснал автомобила си, за да отиде до полицията, но се объркал по правите улици на града, въпреки че от 5 години живее в Стара Загора.

Според решението на Окръжния съд Ахмед Ариф ще изтърпи наказанието си лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим. Той е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 7 години.

Съдебният състав призна подсъдимия за виновен в това, че на 3 октомври 2021 г. на кръстовището на ул. „Генерал Столетов“ и ул. „Цар Иван Шишман“, при управляване на лек автомобил, е нарушил правилата за движение, предвидени в Закона за движението по пътищата и Правилника за прилагането му (предприел забранена маневра „завой наляво“ и отнел предимството на насрещно движещ се мотоциклет), в резултат на което е причинил по непредпазливост смъртта на 42-годишния мотоциклетист, както и средни телесни повреди на двамата пешеходци, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – метамфетамин, и виновникът е избягал от местопроизшествието. Съдът обаче е оправдал Ариф по първоначално повдигнато обвинение, че престъплението е извършено след употреба и на амфетамин.

Според решението при изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“ ще бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Зрелищната катастрофа, за която е осъден Ахмед Ариф на първа инстанция, предхождана от друга два дни по-рано станаха причината за отмяна на тържествата за Празника на Стара Загора – 5 октомври. На самия празник присъства президентът Румен Радев, който пред медиите пое ангажимент да настоява за законодателни промени, предвиждащи най-тежките наказания за подобен род престъпления. Година по-късно резултатът е налице – дрогиран шофьор, причинил смърт и раняването на двама пешеходци, е осъден на 7 години затвор?!

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА