Осъдиха на 18 години затвор „касапина от кв. „Три чучура“ пред Темида

444
Контейнерът, където убиецът е захвърлил отрязаните ръце на жертвата си

Наказание лишаване от свобода за срок от осемнадесет години, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим, получи на първа инстанция 57-годишният Божидар Крумов от Стара Загора. Състав на Окръжен съд – Стара Загора, призна Крумов за виновен за това, че умишлено е умъртвил приятеля си – 42-годишния Атанас Христов, след което разфасовал трупа на части и денонощия наред хвърлял останките в контейнер за смет, за да заличи следите от престъплението.

Трагичният случай е от 2 срещу 3 декември миналата година, а престъплението е било извършено в апартамента на Крумов, намиращ се в блок 26 на квартал „Три чучура-център“ в Стара Загора, поради което случаят придоби гласност като „касапина от кв. Три чучура“.

От пресцентъра на Окръжен съд – Стара Загора, съобщиха, че наказателното производство е преминало по реда на съкратено съдебно следствие при хипотезата на чл. 371, т. 1 от НПК, тъй като подсъдимият и неговият защитник, частният обвинител и повереникът му са дали съгласие да не се провежда разпит на свидетели и вещи лица.

В съдебна зала Божидар Крумов е заявил, че е съгласен с всички извършени процесуални действия по разследването, не оспорва събраните до момента доказателства на досъдебното производство, не желае да се събират повече доказателства, запознат е с последиците от това и се отказва от разглеждането на делото по общия ред.

Събраните по досъдебното производство данни сочат, че подсъдимият и пострадалият се познавали и поддържали приятелски отношения. На 2 декември м.г. се чули по телефона, срещнали се и решили да се почерпят в дома на подсъдимия, който живеел сам в апартамент. Под въздействие на употребения алкохол от двамата, в хода на разговора между тях възникнал конфликт и словесно пререкание. В един момент Божидар Крумов взел стъклената бутилка с ракия, която била на масата, и с нея нанесъл силен удар по главата на приятеля си, в резултат на който Атанас Христов паднал назад на леглото, където останал да лежи, без да дава признаци на живот. Крумов установил, че пострадалият е мъртъв, но останал в кухненския бокс и продължил да пие. След като изпил ракията, той излязъл от апартамента, като изхвърлил вещите на Атанас в контейнер за смет. След това се прибрал, решил да предприеме действия по заличаване на следите от престъплението, като се освободи от трупа, разчленявайки го на парчета. Частите от тялото поставил в найлонови чували, които изхвърлил в контейнер за боклук през определен интервал от време. На една от торбите попаднали служители, работещи на лента за сортиране на отпадъци, а на другата – мъже, ровещи в контейнерите за смет.

Присъдата на Божидар Крумов подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

(СН)