Осъдиха казанлъчанин на 18 години затвор за убийство заради паркомясто

306

18-годишен престой в затвора при първоначален строг режим на изтърпяване постанови състав на Окръжен съд – Стара Загора, спрямо 48-годишния казанлъчанин Иван Меразчиев по дело за убийството на негов съсед на 4 юли 2019-а година. Тогава вследствие нанесен му жесток побой след скарване заради паркомясто в двора на малката жилищна кооперация в болницата попада 64-годишният Велчо Н.Г.

Две денонощия по-късно мъжът умира от нанесените му вътрешни наранявания. Според съдебните медици побоят е бил с юмруци и ритници, част от ударите били в главата на жертвата. Меразчиев беше арестуван като основен заподозрян часове след сигнала за побоя, но впоследствие го освободиха след направен тест с полиграф и липсата на преки свидетели. Първоначално досъдебното производство беше за нанесена средна телесна повреда, впоследствие за убийство, но срещу неизвестен извършител.

Делото тръгна по същество на 1 юни т.г. и в продължение на три дни бяха изслушани косвени свидетели и заключения по назначените множество съдебни експертизи. Тогава стана известно, че жертвата и обвиняемият от години са били във влошени взаимоотношения. Във фаталната вечер по-възрастният мъж направил остра забележка на съседа си, че отново е спрял колата си там, където не трябва.

Когато съседи са забелязали тялото на жертвата, над него бил надвесен Меразчиев, но той дълго време твърдял, че се е опитвал да му помогне. Веднага след прочитане на присъдата бе променена мярката за неотклонение и той бе отведен с белезници в затвора. Съдебният акт подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Пловдив, като до влизането му в законна сила, съгласно законовата презумпция, обвиняемият се счита за невинен.

Христо ХРИСТОВ