Осъдиха казанлъчанин за държане на порнографски материали

373

Лишаване от свобода в размер на четири месеца, чието изпълнение отложи с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 1500 лв., постанови състав на Районен съд – Казанлък, спрямо 54-годишния Х. Ц. за държане на порнографски материали.

По делото е установено, че в периода от 17.03.2017 г. до 28.09.2018 г. Х. Ц. е набавял за себе си, чрез компютърна конфигурация, порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст – видеофайлове и снимки. Такива материали в компютъра на казанлъчанина са били засечени и на 20.11.2018 г.

Разкриването на престъпленията е в резултат на извършен международен мониторинг на мрежи за обмен на данни. От специализирани софтуерни приложения бил засечен трафик на информация на територията на Казанлък, касаеща сваляне на файлове, съдържащи порнографски материали. Чрез използвания IР адрес е установен и потребителят на информацията. При разследването, в компютъра, ползван от подсъдимия, са открити стотици файлове, част от които са регистрирани в международната база данни на Интерпол за детска експлоатация и порнография. Придобиването на снимките и видеоклиповете било осъществявано най-вече чрез директно сваляне от интернет сайтове и с помощта на мрежи за споделяне на съдържание с други лица.

Предвиденото от закона наказание за установеното престъпление е до една година лишаване от свобода и глоба до 2000 лева. Пред Районен съд – Казанлък, делото се гледа при закрити врати и премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства. Това е и причината първоначално наложеното наказание да бъде намалено с една трета.

(СН)