Осъден на до живот води над 200 дела

152

Осъденият на до живот без право на замяна за двойно убийство и още два опита за убийство Митко Харакчиев е завел поредно дело срещу затворническата управа в Старозагорския административен съд.

В него той настоява да изтърпява наложеното му наказание при облекчен режим. В самия край на миналата 2019-а съдебен състав с председател Михаил Русев се е занимал с жалбата на доживотника, според която на 5 юли директорът на затвора издал заповед при „съществени нарушения на административните правила, в противоречие с материално-правните норми и в несъответствие с целта на закона“.

В хода на публичното заседание съдът е припомнил, че Харакчиев не за пръв път атакува директорски откази, като атаките му са били неоснователни. Така е и в този случай, защото в периода от 5 юли 2018-а до 5 юли 2019-а е наказван за демонстративно обидно отношение към надзирател, освен това имал още пет наказания за притежание на неразрешени вещи и замяна на ключа за ел. осветлението в тоалетната.

Бегла справка в Интернет показва, че влезлият в затвора на 12 февруари 2002 година Харакчиев е завел близо 200 дела срещу затворническата управа и прокуратурата, някои от които е успял да спечели.

Сред тях е и делото да му бъде осигурена специална диета без свинско месо, защото, докато бил килията, от християнин станал… мюсюлманин.

В повечето от случаите Митко Харакчиев сам пише жалбите си. През 2019-а година в Административен съд – Стара Загора, е имало близо половин дузина дела, свързани с претенции на осъдения, сред тях и жалба за конфискувани от килията незаконни вещи като мобилен телефон, електронен четец и микрокарта, намерени в тайниците на хладилна чанта.

Петър ХРИСТОВ