Оставиха трима в ареста за трафик на мароканци

320

Трима столичани се сдобиха с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, след като бяха хванати на 10 юни по трасето на автомагистрала „Тракия“ при трафик на шестима нелегално влезли в България мароканци.

Мигрантите са открити в лек автомобил „Пежо“, управляван от 51-годишния Карол С. при проверка на оперативен сигнал от служители на ОД на МВР – Стара Загора. Колата е била спряна на км 170 в посока София. Чужденците са качили в автомобила в местност край Сливен, „Пежо“-то е било съпровождано от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 37-годишния Георги К. Заедно с него пътувал сънаборникът му Жеко Т., който поддържал по мобилния си телефон постоянна връзка с водача на другата кола. В хода на образуваното досъдебно производство се изяснило, че офертата за трафика на чужденците е дошла от Георги и Жеко, които осигурили „Пежо“-то и посочили мястото, където ще бъдат натоварени мигрантите.

Срещу тримата, които вече са осъждани за същото престъпление, е повдигнато обвинение по член 281, ал. 2, т. 1 от НК, предвиждащ затвор от 1 до 6 години и глоба до 10 бона, като срещу Карол С. е за извършител, а за другите двама за помагачество. По преварителни данни шофьорът на „Пежо“-то е трябвало да получи 500 евро, в процес на установяване е поне още един участник във „веригата“, който е подавал информацията за точното местонахождение на мароканците. След предварителните разпити нелегално влезлите в страната през „зелената“ граница от Турция чужденци са били изпратени в разпределителния лагер в Харманли. От началото на годината Районният съд в Чирпан е гледал общо 5 дела за трафик на мигранти, в четирите случая обвиняемите са сключили споразумения и са се разминали с условни присъди.

Петър ХРИСТОВ