Оставиха в ареста мъж, помогнал на 24 сирийски мигранти да преминат незаконно през страната

156

Районна прокуратура – Стара Загора, предяви обвинение спрямо 28-годишния Д. Н. за подпомагане на 24 нелегални мигранти от Сирия да преминат през страната. Той е бил задържан с мигрантите на 11 май на км 205 на автомагистрала „Тракия“ в землището на Стара Загора. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1 и т. 5, вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването е установено, че нуждаещият се от финансови средства Д. Н. публикувал обява, че търси работа. С него се свързало лице, което му предложило да превози хора от Ямбол до София срещу 5000 лв. На 11 май на Д. Н. бил предоставен автомобил, марка „Форд Транзит“, локация, от където да вземе групата. Същия ден около 15 часа той достигнал до гориста местност край Ямбол и в автомобила се качили 24 чужди граждани – 2 жени и 22 мъже, а малко по-късно на АМ „Тракия“ Д. Н. бил спрян от полицейски служители.

Установено е още, че сирийските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка Сърбия срещу различни суми – от 1000 до 5000 евро на човек. Те преминали от Турция в България през „зелена“ граница. Вървели пеша около 3-4 дни и на 11 май достигнали до мястото, където следвало да изчакат автомобила, който ще ги превози.

Д. Н. е неосъждан. С постановление на наблюдаващия прокурор той е бил задържан за срок от 72 часа, а днес по искане на Районна прокуратура – Стара Загора, съдът определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо него. Активната работа по събиране на доказателства продължава.

(СН)