Оставиха в ареста мнима адвокатка-измамничка

193

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови старозагорският съд спрямо обвинена в измами 55-годишна жителка на благоевградското село Струмяни. Представялата се като адвокат и експерт по европрограмите Дарина А. успяла през лятото и есента на 2017 година да въведе в заблуждение собствениците на две старозагорски дружества, че има възможност да им подготви документите за евросубсидии и да ги прокара през иглените уши на ДФ „Земеделие“.

За времето от 7 август до 18 септември от дружествата превели по посочени от мнимата юристка сметки на няколко транша 52 000 лв., но така и не получили обещаната им услуга.

В разговори с Дарина А. и нейна „помощничка“ те получавали нееднократно уверения, че парите им не са „изгорели“ и че в замяна на неслучилите се евросубсидии ще бъдат компенсирани с рекламни кампании и участия в престижни земеделски изложения, но и това не се сбъднало.

Близо 5 години е вървяло първоначално образуваното досъдебно производство по член 211 от НК, междувременно починала „помощничката“ на мнимата адвокатка и се наложило то да бъде върнато обратно в Града на липите.

В съдебна зала стана ясно, че Дарина няма юридическо образование и че има зад гърба си и друга присъда за измами. Получените пари тя похарчила за луксозни дрехи и екскурзии. Предстои изготвянето на обвинителен акт, мнимата експертка може да прекара до 10 години зад решетките.

Иван ПЕТРОВ