Оставиха в ареста бивш затворник, изнасилил ученичка

67

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови състав на Районен съд – Казанлък, спрямо 22-годишен рецидивист, обвиняем по дело за изнасилване на непълнолетно момиче.

Иван Арабаджиев е напуснал затворническата килия в края на миналата година след изтърпяна поредна ефективна присъда за кражба. Гнусното деяния спрямо 14-годишна ученичка, която гостувала на свои близки в село Тулово, е било извършено около 17:00 часа на 2 септември.

Бившият затворник забелязал ученичката около 14:00 часа на същата дата, в продължение на близо час и половина я следил по улиците и когато тя се разделила с приятелките си, я завлякъл в необитаема къща встрани от центъра.

Там Арабаджиев ударил няколко шамара на тийнейджърката и след като я заплашил, че ако не се съблече, същата вечер ще дойде със свои приятели и ще запали къщата на близките й, я изнасилил брутално.

Сигналът за престъплението е бил подаден от жертвата и нейните роднини същия ден, незабавно е било предприето издирване, но Арабаджиев успял да напусне Тулово и да се укрие при родственици в близко мъглижко село. Там той е бил установен и задържан на 8 септември, срещу него са повдигнати няколко обвинения за изнасилване, принуда и побой.

Съдът е възприел тезата на наблюдаващия прокурор, че младият мъж може да се укрие и извърши и друго престъпление. Очаква се в кратки срокове делото да влезе в съдебна зала. Около 1 500 са жителите на Тулово, половината са от ромски произход, коментира кметицата Петя Цонева, която съвсем бегло познавала Арабаджиев и не знаела с какво точно се занимава след излизането от затвора. По думите й живеел при родителите си, често се размотавал из центъра, но общо взето бил със затворен характер и нямал близки приятели. Бабата и дядото на пострадалото момиче са изпаднали в шок от случилото се, възрастните хора настояват за възможно най-строга присъда за насилника.

Междувременно в Сливен полицията успя да разкрие и задържи двама нападатели над деца, белезниците са сложени върху китките на 32-годишния Малчо Атанасов и 23-годишния Стефан Стефанов. Атанасов е задържан за грабеж на златни обеци от 4-годишно момиченце на 17 септември, а Стефанов – за задигнати раница с айфон и пари от 10-годишно дете и за обир на апартамент на улица „Стефан Егаров“. Младият мъж бил спипан, докато правел опит да заложи откраднатите вещи.

Христо ХРИСТОВ