Осигуряването на честни избори или полицейски тормоз?

1076

276 предупредителни протокола срещу купуването на гласове са издали от ОДМВР – Стара Загора. Такова чудо не е имало досега, коментират участници в изборите

Максимален обем полицейски сили от ОДМВР – Стара Загора, са ангажирани в търсенето на купувачи на гласове, съобщиха от пресцентъра на институцията. Според представените днес пред медиите данни в мащабната специализирана акция, стартирала на 3 ноември в Старозагорска област (по заповед на министър Рашков), до днес на обед са били проверени 483 лица, срещу 276 от които са съставени предупредителни протоколи по чл. 65 от ЗМВР. „Инспектирани са 23 заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити, както и четирима собственици на фирми. Образувани са 10 проверки по сигнали за купуване на гласове и четири досъдебни производства по чл. 167, ал. 2 и ал. 3 от НК. В рамките на извършени процесуално-следствени действия са иззети веществени доказателства, относими към разследваните случаи. Материалите са докладвани на Районна прокуратура – Стара Загора“, се казва още в прессъобщението на ОДМВР. В него се уточнява, че специализираната полицейска операция ще продължи до 14 ноември т.г. и също, че: „В нея са ангажирани в максимален обем полицейските сили, с които разполага ОДМВР – Стара Загора. Основната цел е противодействието на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, противодействие на конвенционалната престъпност“.

Дали обаче целта е да се противодейства срещу нарушения на изборното законодателство, или да се всее страх срещу опонентите на Румен Радев от подопечния му силов министър Бойко Рашков?

Проучването през днешния ден на „Старозагорски новини“ установи, че основно обект на разработка са били кадри на ГЕРБ и ДПС. „Участвам в изборния процес от 15 години, но такава силова полицейска акция не помня“, коментира пред медията ни представител на ГЕРБ – Стара Загора, който по обясними причини предпочете да запази анонимност. Той обаче разкри, че през последните дни в ОДМВР – Стара Загора, са били привиквани представители и симпатизанти на ГЕРБ. Куриозен е бил случаят със 70-годишен старозагорец, член на СИК през 2019 г., който е сред разпитваните. „Това, което се случва понастоящем, не е нормално. Явно целта е да се всее страх и стрес сред хората, които подкрепят ГЕРБ“, коментира представителят на партията.

От ДПС също съобщиха за привиквания и съставянето на предупредителни протоколи спрямо техни членове.

„Старозагорски новини“ разполага с информация, че в ОДМВР – Стара Загора, е бил привикван и един от директорите на държавно дружество, на когото без причина също е бил съставен предупредителен протокол.

Медията ни се свърза и с представители на формации, намиращи се под вдигнатия юмрук на Радев. Поне една от тях ни гарантира, че техни членове не са били привиквани в ОДМВР – Стара Загора.

Затова е и риторичното ни питане – акцията на Бойко Рашков, която изсмуква силите на полицейските служители (ангажирани същевременно да ловят мигранти и бранят обществения ред), не цели ли служебна победа на Румен Радев и подопечните му партии?

(СН)