Осигурени са допълнителни автобуси за Задушница в Стара Загора

70

За нормалното транспортно обслужване на гражданите за възпоменанието Задушница на 6 юни (събота) фирма „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД осигурява допълнителни автобуси до Гробищен парк, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Автобусите по линия No 17 – кв. „Три чучура-север“ – Гробищен парк, ще се движат от 06:17 до 15:00 часа с честота на движение от 15 минути, а по линия No 41 – кв. „Железник“ – Гробищен парк – през интервал от 30 минути от 06:35 до 13:35 часа.

На Черешова (Спасовденска, Петдесетнишка) задушница християните отдават почит към своите починали близки. За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва още хляб, вино и плодове. Според народното поверие на този ден душите на мъртвите се връщат и стоят до собствените си гробове. Поради това техните живи роднини им носят храна и вино. Ритуалното подаване и поливане служи за засищане на душите им.

След това се пали свещ на гроба, която пак според народните вярвания осветява пътя на душите в тъмното. Така те няма да се лутат.

Според православния канон погрешно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Подавките се раздават между живите и като вкусват от тях, да си спомнят за умрелите.

(СН)