Освещават в събота най-новия храм в Стара Загора, в който бликна Христова вода

1095
Лично бившият Старозагорски митрополит Галактион посочил през 2012 година къде да бъде забита сондата в криптата на новия храм, водата бликнала от дълбочина 33 м (авторски архив). Централният купол на храма е изографисан от старозагорския художник Валентин Дончевски, един от малцината български творци, участващи редовно в Парижкия салон на изкуствата

11 години след полагането на основния камък от бившия митрополит Галактион на 8 октомври (събота) ще бъде осветен най-новият храм в Стара Загора, чийто патрон е свети преподобен мъченик Игнатий Старозагорски. Близо 700 000 лв. са вложени през изминалото десетилетие в строителството и зографията на църквата в квартал „Самара 1“. Сред дарителите е и бившият премиер Бойко Борисов, който присъства при поставянето на купола през 2014 година и тогава връчи 70 000 лв. от партийната субсидия за градежа. Проектът на кръстокуполната базилика със застроена площ от 1 250 кв. м е на арх. Дилян Каменов, само камбанарията е висока 12 м.

Висок 3 м и тежащ 150 кг кръст бе монтиран върху централния купол.

Припомняме, че през 2012 г. от „ВиК“ – Стара Загора, правиха многобройни сондажи, за да намерят собствен водоизточник на новостроящия се храм, но безрезултатно. За последно тогавашният митрополит Галактион помолил специалистите да бият сонда под купола на църквата. И на мястото, което посочил владиката, точно от 33 метра дълбочина (колкото е Христовата възраст) бликва вода. При последвали лабораторни изследвания беше установено, че тя е с изключителни качества и мнозина я нарекоха Христова вода, разкри тогава шефът на „ВиК“ – Стара Загора, инж. Румен Райков. Животворният извор с дебит от около 2 л/сек. е достатъчен да бъде водоснабден цял квартал.

На 21 февруари 2016 г. четирима митрополити в съслужие с 13 свещеници положиха частица от мощите на свети Яков Персиянин при освещаване престола в криптата.

В храма през годините бяха поставени мощехранителница с мощи на 16 светци и великомъченици, отделно се съхраняват частици от честния пояс на Света Богородица и одеждите на свети Спиридон.

По решение на църковното настоятелство и с благословението на Старозагорския епархийски съвет централният престол е на св. Игнатий, а южният – на св. Ириней Лионски. Стенописите в храма са дело на казанлъчаните Радостина Павлова и Румен Рачев, както и на старозагорския художник Валентин Дончевски, който е изписал и купола на църквата. Иконите в криптата „Живоприемний източник“ са нарисувани от художничката Милена Рашкова, а мозаечните пана над трите чучура са дело на Радостина Славчева.

Свети Игнатий Старозагорски е роден в Града на липите в края на ХVIII век със светското име Иван. Бил е монах в Рилската обител и Атон, насилен е да приеме исляма. По собствено желание се явява пред съда в Цариград, където захвърля чалмата. Осъден е на смърт чрез обесване, но тълпата го удушава на 8 октомври 1814 година. Дни по-късно тленните му останки са били откупени от монах, който ги отнася в Атон, където се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“. Обявен е от Българската православна църква за небесен покровител на Стара Загора.

Христо ХРИСТОВ