Оранжевият дъжд май не дойде от Африка, а от взрив в химически завод в Чехия

725

„Феноменът“ оранжев сняг, който на 23 март валя в Североизточна България, а в Стара Загора се изсипа дъжд, оцветил в оранжево паркираните на открито автомобили, вероятно не е с африкански адрес, а с чешки.

Веднага, след като за „феномена“ в оранжево се разшумя в социалните мрежи, български синоптици и специалисти от екоминистерството започнаха да обясняват, че оранжевото оцветяване се дължи на циклона, донесъл валежите, първо е минал над пустините в Африка, откъдето е вдигнал пясък. И после го е „стоварил“ у нас… Въпреки че рано сутринта на 23 март всички метеорологични прогнози сочеха, че циклонът идва от запад, а не от Африка.

Впоследствие обаче до България достигна информация от световните агенции „Асошиейтед прес“ и ТАСС, че ден преди „оранжевия феномен“ у нас, тоест на 22 март 2018 г., в чешкия град Кралупи над Вълтавоу, на 16 км северно от столицата Прага, в химическия завод „Синтос“ е станала експлозия в един от резервоарите му, при която са загинали най-малко шестима души, а много други са били ранени.

Според румънските, украинските и чешките медии „феноменът“ оранжев сняг се дължи единствено на взрива в чешкия завод за химикали и огромните облаци с прахови частици от пожара, които са се понесли с въздушните течения към страните на изток от Чехия. Което всъщност обяснява и западния (а не южния) пренос на циклона, който премина през България и донесе оражевата багра по снега в североизточните части на страната, и „калния дъжд“ в Стара Загора.

На 23 март, докато „Старозагорски новини“ правеше снимки на посипаните с оранжев прах автомобили, болшинството от собствениците им коментираха, че това не е пясък от Африка, тъй като при разтриване между пръстите се получава омазняване.

Медията ни настоя пред РИОСВ – Стара Загора, да бъдат взети и изследвани проби от праха. От там обаче ни информираха, че от лабораторията, която е собственост на Изпълнителната агенция по „Околна среда“ отказали, тъй като нямало регламентирана методика за пробонабиране.

Съмненията за „африканския феномен“ обаче останаха, а след появилата се информация за експлозията в чешкия химически завод въпросният феномен вече има по-логично обяснение.

Стела АЛЕКСИЕВА