Определени политици и заинтересовани лица от Старозагорски регион пречели на „конструктивните решения“ за „Марица изток“

4352
Росен Христов по време на телевизионното си участие, в което обяви, че определени политици и заинтересовани лица от региона пречат на "конструктивните решения" за "Марица изток"

Това заяви в събота служебният министър на енергетиката Росен Христов

След синдикатите от „Мини Марица-изток“ служебният министър на енергетиката Росен Христов нарочи и други виновници, които пречели на него и на вицепремиера Пеканов в работата им в предлагане на конструктивното решение в ЕК за комплекс „Марица изток“.

„За съжаление определени политици и заинтересовани лица от региона се опитват да спрат този процес, тъй като имат личен интерес от това. Когато хората там са зависими и уплашени, най-вероятно се манипулират с цел да нямаме резултати. И изведнъж се появява един ангел, който обещава едно спасение. Искам да подчертая, че там хората нямат нужда от спасение, това са хора, които са умни, грамотни, работливи, изключително отговорни – повечето от които работят в сектора, така че това са хора, които имат нужда от алтернативи, имат нужда от заетост не само в един сектор, така че да са независими.“ Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в събота по Нова TV.

Припомняме, че въпросните „конструктивни решения“ на служебните министри Христов и Пеканов касаят изпълнението на решението на 48-ото Народно събрание от 12 януари т.г. за предоговаряне с ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика основно за премахване на ангажимента за намаление с 40% на въглеродните емисии от въглищните централи до края на 2025 г. на база 2019 г. (поет в Плана от правителството на Кирил Петков) и гарантиране работата им до 2038 г.

По време на изслушването му в парламента на 5 май Росен Христов разкри, че алтернативата, която предлага, е изграждане на фотоволтаични централи от частни инвеститори на терени на държавното въгледобивно дружество „Мини Марица-изток“, в противен случай България щяла да загуби 17-18 милиарда лева от ЕК. Поради неясните му отговори миналата седмица двама старозагорски депутати от „Възраждане“ поискаха от министър Христов пълен доклад за проведените срещи в ЕК.

В събота пред Нова TV Росен Христов съобщи: „Преговорите с ЕК вървят по график съгласно правилата, които са определени, представяме различни варианти. Общо взето подходът на ЕК е конструктивен, в смисъл оттегляне от нашите цели просто ей така означава спиране на финансирането, съответно техните ангажименти, което не е изгоден вариант за България. Това, което работим, е намаляване ангажимента за постигане ниско ниво на емисиите за сметка на увеличаване на производството на електроенергия от ВЕИ. Такъв миск би дал едно общо постигане на целите за декарбонизация, без целият товар да пада върху въглищните региони“. Министър Христов се опита да обясни и какъв е основният проблем на хората от Източномаришкия басейн. „Проблемът с хората там е, че те нямат алтернатива. Тоест имаме една силна зависимост от един определен сектор, а когато имаме зависимост, проблемите са трудни за решаване. Така че общото решение на проблема е районът да бъде развиван индустриално с диверсификация на индустриите, така че хората да имат право на избор къде да работят“. Според него това вече било постигнато на много места по света и за хората от „Марица изток“ това е направлението, в което трябвало да се фокусират всички усилия, защото било дългосрочното решение.

Да, обаче „определени политици и заинтересовани лица от региона“ пречели. Кои точно – не стана ясно.

Както и до момента не е ясно кои са представителите на синдикатите от „Мини Марица-изток“, които по думите на Росен Христов „манипулират хората за зеления преход и ги настройват срещу инвестициите в зелени технологии“.

Но пък за сметка на това с поредното изказване на служебния министър все по-ясно става, че решението на Народното събрание от 12 януари няма да бъде изпълнено.

Както и че скоро България няма да има дългосрочна енергийна стратегия, написана от специалисти и приета с широк обществен консенсус.

(СН)