Оправдаха колекционер, задържан за иманярство

188

Старозагорецът все пак бе осъден… за противозаконно държане на боеприпаси

52 месеца след шумно обявено задържане на 39-годишен старозагорец, в чийто дом на 19 януари 2017 година полицията е открила и иззела 1 121 старинни монети, съдът в Града на липите постанови, че няма данни за противозаконна дейност от страна на колекционера и постанови да му бъдат върнати иззетите 2 фабрични металдетектора и 7 предмета с културно-историческа стойност.

Монетната колекция дори не фигурира в кориците на делото срещу Златан Златанов, оказало се според експертите, че съдържанието й не е свързано с Античността и Средновековието и на практика не подлежи на регистрация по Закона за културното наследство.

В крайна сметка застаналият пред Темида Златанов, който няма предходни криминални регистрации, все пак е осъден на две години условно, но не заради иманярство, а заради това, че е държал, без да има право… 168 боеприпаса от различен калибър.

Изпълнението на наказанието е отложено за срок от 3 години, старозагорецът ще трябва да заплати 1 134 лв. на МВР и съда за направените разходи.

Христо ДИМИТРОВ