Опитаха да се подиграят с енергетиците и миньорите от „Марица изток“

7141
Принудителният протест пред Почивната станция на "Мини Марица-изток" на Старозагорските минерални бани

Две министерства събраха днес шепа администратори тайно от синдикатите, за да обсъждат бъднините на Старозагорски регион

Над 100 миньори и енергетици не позволиха да се проведе организираната за днес от МРРБ и МЕ в Почивната станция на „Мини Марица-изток“ на Старозагорските минерални бани т.нар. информационна кампания за възможностите за подкрепа по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. и Фонда за справедлив преход. За нея те научили случайно вчера от труднодостъпно съобщение в сайта на МРРБ и определиха форума като тайно, задкулисно обществено обсъждане на Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора.

Минути преди старта на въпросното „инфосъбитие“ журналист от „Старозагорски новини“ преброи в залата общо 15 човека, основно администратори, един представител на НПО и проф. Жеко Ганев, който сподели, че също случайно е научил за форума, но имал желанието за пореден път да припомни на представителите на правителството, че алтернативи за бъдещето на комплекс „Марица изток“ има.

Нямаше нито един кмет от общините, чиито жители работят в „Марица изток“. Нямаше го и кметът на най-голямата община в региона – Стара Загора, Живко Тодоров, който обяви в страницата си във ФБ: „Днес, в 9:10 сутринта, получих покана от МРРБ да присъствам на обсъждане на Териториалния план за справедлив преход (който е свързан с бъдещето на комплекс „Марица изток“) на Старозагорските минерални бани. В писмото пише, че дискусията започва в 9:00 часа! Явно целта е била да не присъствам!“

Обществено обсъждане – тайна среща с охрана!

Отвъд залата пренебрегнатите миньори и енергетици, развели българския и синдикалните си флагове, обявиха, че няма да си тръгнат, докато организаторите на тайния форум не напуснат Почивната станция на „Мини Марица-изток“.

„Да кажат за какво са се събрали, какви решения ще вземат без наше участие. Всичко, което правят, е задкулисно и в ущърб на всички нас и нашия регион. Никой от нас не знае каква е темата на събранието днес, но по всичко личи, че това е скритото обществено обсъждане на Териториалния план на регион Стара Загора. Тези Териториални планове, за които министърът на енергетиката и неговите заместници обещаха на трите срещи в Стара Загора и четвърта в „Мини Марица-изток“ в Раднево, че ще бъдат коригирани и в тях ще бъдат включени нашите искания… нищо такова не се е случило.

Седящите в залата бяха хората, които щяха да обсъждат бъдещето на регион Стара Загора

Ако господата не излязат, ние ще влезем вътре и такава среща няма да се състои“, обяви синдикалният председател на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Бисер Бинев.

„Днешното обществено обсъждане на Териториалния план за справедлив преход на регион Стара Загора е обявено на сайта на МРРБ, но толкова добре е скрито, със седем подпадащи менюта, че никой от вас не успя да го намери, за да си направи заявката да дойде. Това е една задкулисна игра и затова днес сме тук. Това ли е обществено обсъждане – скрити вътре в Почивната станция на „Мини Марица-изток“ на Старозагорските бани. Защо не дойдоха в Раднево, защо не дойдоха в Стара Загора? Нямаме покани нито синдикати, нито кметовете на въглищните райони, нито обществеността на Стара Загора, нито бизнесът. Това ли им е общественото обсъждане – тайни срещи с охрана!“, попита риторично председателят на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ и председател на сдружението „За Марица Изток“ Деян Дяков.

Не беше спестена и позицията на миньорите и енергетиците за европейската „Зелена сделка“. „Целта й е да ни оставят без работа и да изгонят децата от родния край“, обобщи Георги Господинов, председател на КНСБ в „Мини Марица-изток“.

Оправданието

„По програма „Развитие на регионите“ организираме информационни събития, така че да се съберат становищата на различни заинтересовани – граждани, бизнес и други организации по места, за евентуалното присъединяване на България към Фонда за справедлив преход. 67 териториални плана има в Европа, всички държави-членки, освен България, се възползваха от тези пари. Териториалните планове са основата, за да бъдат получени средствата от ЕС. Ако не предложим никакъв план, ние няма да получим средства. Без европейски средства, извинявайте, че ще го кажа, но ще изядем и солта, и тоягите, и накрая ще си платим нарушения“, заяви пред медията ни зам.-министърът на МРРБ Ангелина Бонева.

Зам.-министърът на МРРБ Ангелина Бонева по време на инфарктната за нея т.нар. информационна среща

Оставка! Мафия!

С тези възгласи миньорите и енергетиците влязоха в подготвената за форума зала в Почивната станция на мините след доста дълго чакане някой от организаторите да благоволи да се появи при тях. Те припомниха на зам.-министър Бонева, че България оцеля по време на пандемията и началото на войната в Украйна благодарение на комплекс „Марица изток“ и че е безумно тя да жали за „изтървани вече 100 млн. лв. от ЕС“ на фона на генерираните от комплекса милиарди в инфарктните за България и Европа години.

„Ние сами ще се спасим. Моля ви, не ни спасявайте с вашите европари“, настоя ядосан миньор. Въпреки призива от страна на зам.-министър Бонева за диалог, такъв нямаше как да се получи заради изчерпаното вече търпение от празни обещания. От КНСБ и КТ „Подкрепа“ припомниха на г-жа Бонева, че от 2 години синдикатите са предали в МЕ десетки становища за промени в Плана за възстановяване и устойчивост и за Териториалните планове за справедлив преход, но нито едно не е взето предвид. А за да се угоди на ЕК и нейната „Зелена сделка“ в името на някакви пари, поредица правителства вече бяха и са готови да закрият 45% от енергетиката на България, да я лишат от енергийна независимост и от износител страната ни да стане вносител на ток на непосилни за българските граждани цени.

Допълнително „масло в огъня“ наля изтървана реплика от поканен на срещата администратор, че „Циганите и миньорите са свещените крави“.

. По необясними причини, освен охраната на тайния форум, някой от организаторите повика и полиция

Преди да изпроводят зам.-министър Бонева с мощни скандирания „Довиждане“, те я поканиха да присъства заедно с целия кабинет на националния протест на жълтите павета в София под надслов „Да запазим енергийния комплекс „Марица изток“. И в прав текст обявиха, че няма да си тръгнат от София, тоест ще останат на палатков лагер, докато натрапеният отвън проблем с „Марица изток“ не бъде решен по начин, по който настояват синдикатите.

Всичко случило се беше предавано днес в Брюксел с пряка видеовръзка.

Йовка НИКОЛОВА