Окончателно: С близо 148.4 млн. лв. ще разполага Община Стара Загора тази година

350
Председателят на ОбС Мария Динева и кметът Живко Тодоров по време на приемането на бюджета на Община Стара Загора

„Това е бюджет на реалните възможности“, категоричен е кметът Живко Тодоров

С 38 гласа „за“, 9 „против“ и 1 „въздържал се“ днес Общински съвет Стара Загора прие Бюджета на Общината за тази година. Окончателната му макрорамка е 148 364 818 лева, като основно перо в сумата е субсидията за делегирани от държавата дейности. Дебатът продължи близо час, но за разлика от приемането на предходни бюджети, днес той премина без развихрянето на политически страсти в зала. Единствените, които заявиха авансово позицията си, че ще гласуват против, бяха общинските съветници от БСП.

„Благодаря на всички, които подкрепиха Бюджет 2020 г. на Община Стара Загора. Това е бюджет на реалните възможности, балансиран и базиран върху доброто съотношение между приходи и разходи. Съобразен с приоритетите и желанията на гражданите“, заяви кметът Живко Тодоров.

Както по време на нарочен брифинг, така и в зала от БСП изразиха мнение, че бюджетът не е социално насочен, че задълбочава разликата между центъра и периферията и настояха планираните 4.8 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа да бъдат пренасочени за покриване на таксите в детските гради и ясли и за ремонт на училищни дворове.

„Винаги средствата в общинските бюджети са били недостатъчни. БСП настоява за повече социални придобивки и дебатът по тази тема ще продължи във времето. Но няма как да гарантираме бъдещето на града ни, ако не инвестираме в подобряване на инфраструктурата, в нови придобивки на гражданите, за да може младите хора да виждат смисъл да останат в града си. Нито един лев няма да бъде похарчен без мисъл. Разбира се, ще продължим работа за привличане на външни средства“, отговори Живко Тодоров. Той отбеляза, че в инвестиционната програма влизат и нови обекти като подобряване и благоустрояване на Руския пазар, Зоопарка, изграждане на въжена градина, както и на многофункционална зала в парк „Артилерийски“, но средствата за тях са целеви и не могат да бъдат пренасочени към други дейности.

В отговор на питане от Реформаторския блок кметът уточни, че в бюджета са предвидени средства и рехабилитация на уличната мрежа в Индустриалния квартал, като ремонтите ще започнат от ул. „Промишлена“, чиято настилка е разрушена. „Бизнесът трябва да бъде подкрепен, за да се развива“, подчерта кметът. На реплика на БСП за насоката за развитие на Стара Загора Живко Тодоров увери, че ще бъде проведена среща между кметския екип и различните групи в Общинския съвет, за да бъдат обсъдени приоритетни области за развитието на града.

(СН)