Овцевъди: Производители и потребители са губещите от големия марж на цените в търговските вериги

188
Симеон Караколев

Ощетените от разминаването между изкупната цена за литър мляко от фермата и стойността на този продукт в търговската верига са производителите и потребителите. Това заяви за медията ни в коментар за изострената ситуация в родното земеделие председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев. Той отбеляза, че в сегмента търговия на дребно големите магазини държат над 80% от търговията. Караколев отбелязва, че това положение на практика минимизира положителните ефекти, които конкуренцията създава. Според него единствената структура, която има потенциала да противостои на търговските вериги, това са кооперативните магазини.

Ниската изкупна цена на краве млякото, както и продължаващият спад на цените на пшеницата и слънчогледа изкараха вчера на протест зърнопроизводители. С повече от 50 трактора фермери от областите Русе, Плевен и Велико Търново блокираха за кратко пътя Русе – Плевен, при свищовското село Горна Студена. Недоволството им бе подкрепено от млекопроизводители. Протестиращите посочиха, че липсата на реакция от страна на държавата задълбочава проблема. Според представителите на земеделския сектор свободният износ на продукция от Украйна се е превърнал в спекула. Протестиращите се обединиха около мнението, че удължаването на процедурата за свободен износ от Украйна обрича родните фермери на гибел.

По повод проведения протест Симеон Караколев посочи, че недоволството на парче няма да реши нито един от проблемите пред родното селско стопанство. „Трябва много по-организирано да се случват нещата, защото в противен случай ефектът ще е никакъв. На парче, по единично, нищо не се случва“, предупреди своите колеги съпредседателят на НОКА. Симеон Караколев. Той обърна внимание, че проблемът с пазара на земеделска продукция е най-труден за решаване при стопаните, които произвеждат суровината. „Когато се създаде подобна истерия с цените, потребителят ограничава или директно спира да купува определен продукт. Онзи, който произвежда сирене и кашкавал, има възможност да ги задържи за няколко месеца, без това да развали качеството им. Ние, които произвеждаме мляко, разполагаме с едва три дни“, подчерта Караколев.

Живко ИВАНОВ