Обявиха за издирване младеж, откраднал кутия с дарения за болна жена

326
Снимката от охранителната камера

Полицията в Казанлък обяви за общодържавно издирване криминално проявен младеж, който е хванат от обектива на охранителна камера в момент на кражба на кутия с дарения от заведение за бързо хранене в Града на розите.

В кутията имало близо 500 лв., които от три месеца се събирали, за да подпомогнат лечението на страдащата от бъбречна недостатъчност 39-годишна Зара Халачева.

Жената очаква да й бъде присаден бъбрек, донор ще бъде майка й, която живее в близкото село Ясеново. Лечението ще се провежда в съседна Турция и ще струва около 16 000 долара. Работещите в заведението са заделяли всеки ден получаваните от клиентите бакшиши, за да помогнат на самотната майка, която има 16-годишна дъщеря – ученичка в казанлъшката Художествена гимназия.

Карло Куртев от делото за убийство през 2019 година

От записите на камерата, разпространени в социалните мрежи, се вижда как вече осъжданият преди време за убийство по непредпазливост 19-годишен Карло Куртев преспокойно взема кутията с дарения и изчезва в съседна уличка към 21:26 часа на 10 април.

Карло беше задържан на 12 февруари 2019 година за смъртта на 60-годишния Моньо Калчев в Казанлък. Трупът на възрастния мъж, работещ като гробар в Града на розите, беше намерен в общинско жилище, смъртта е настъпила следствие няколко удара с кол по главата късно вечерта на 10 февруари.

Момчето тогава бе открито в жилището на баба му, намиращо се в местността Старите лозя, то направи пълни самопризнания, като заяви, че до фаталния удар се стигнало, след като Калчев нахлул в стаята, където спял, с цепеница в ръка и го ударил пръв.

Младежът е завършил девети клас в габровската гимназия „Цанко Дюстабанов“, където учел за готвач. Не продължил образованието си, защото баща му бил осъден и влязъл във Великотърновския затвор, втората му съпруга нямала средства да издържа Карло и трите си деца от баща му. Изтърпял е наложената му минимална заради непълнолетието тогава присъда и е пуснат на свобода, имало сигнали, че след всяка поредна кражба се прибира при близките си в Габрово, където се очаква да бъде закопчан.

Христо ДИМИТРОВ