Общински съвет Стара Загора реши: Пустеещият плаж на Старозагорските бани ще бъде продаден на търг

3908
Неизползваемият от 2 десетилетия плаж на Старозагорските бани, който ще бъде продаден на търг. Онлайн заседанието на Общинския съвет днес

Единственият явил се кандидат-наемател досега нямал намерение да го възстановява, а да сложи дюшеци в големия басейн и да го използва за мини футбол

С 34 гласа „за“, 8 „против“ и 2-ма въздържали се днес Общински съвет Стара Загора реши пустеещият от години плаж на Старозагорските минерални бани да бъде продаден на търг с начална тръжна цена 1 170 000 лева.

Плажът на Старозагорски минерални бани е построен преди повече от 60 години, като за целия период на съществуването си практически не е бил обект на реконструкция и модернизация. Имотът, с обща площ от 17 873 кв. м, е обрасъл с дървета и храсти. Техническото състояние на сградите и басейните не позволява тяхната експлоатация, мотивира внесеното предложение кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Общинският имот на няколко пъти е бил предлаган за отдаване под наем, но така и не са се появили мераклии да го обновят и той отново да заработи като плаж. В края на миналия месец в общинската администрация е постъпило писмо от столично дружество, което е заявило интерес от покупката на имота, поради което беше внесено и предложението той да бъде продаден на търг чрез наддаване.

Против предложението на кмета днес категорично се обявиха общинските съветници от БСП, чийто представител беше внесъл в дневния ред предложение за налагане на мораториум за продажбата на плажа и на всички общински имоти на територията на Старозагорските бани до изготвянето на концепция и стратегия за развитието на тази територия като курорт от местно или национално значение.

От БСП имаха и претенции, че към момента имотът няма Подробен устройствен план и че не е известно какво стои зад заявеното инвестиционно намерение. Те обаче бяха репликирани от общинския съветник арх. Мартин Паскалев, който се наложи да обяснява (б.р. въпреки че тази информация се съдържаше в предложението на кмета), че имотът има ПУП, влязъл в сила от 2019 г., според който е определен като курортна зона, в която е разрешено етажно застрояване до 15 м, максимална плътност на застрояване – 30%, и озеленяване минимум 50%, което е гаранция за защита на обществения интерес.

„Не знам какво е това двойствено отношение на съветниците от БСП към този имот, но на предната сесия те гласуваха със „за“ по комисии той да бъде даден под наем за малко над 200 лв., а в момента за същия този имот искат мораториум и инвестиционни намерения“, заяви съветникът от „Истината за Стара Загора“ Янко Янков. Той съобщи още, че човекът, проявил желание да вземе под наем плажа, е нямал намерение да го възстанови. „Той имаше предложение да положи дюшеци в олимпийския басейн и там да се играе мини футбол. Ако мислите, че възстановяването на плажа е да сложим дюшеци за мини футбол, това за мен не е възстановяване, а използване на един общински терен за лични цели в рамките на 200-300 лв. месечен наем. Това е абсурдно. Не може един такъв терен от близо 18 декара за бъде заключен за инвестиционни намерения“, допълни Янко Янков. По време на дебатите в подкрепа на предложението на кмета се обявиха общински съветници от няколко политически групи и в крайна сметка с гласовете на 34 старейшини от общо 44, дали своя вот по точката, беше решено плажът да бъде продаден на търг.

За разлика от плажа обаче, само 4-ма съветници подкрепиха предложението да бъде продаден парцел от 659 кв. м, намиращ се в центъра на Стара Загора, чиято цена според независимите оценители е между 556 000 и 600 000 лв. На практика това е почти последният толкова голям имот, собственост на общината в този градски район. На същото място преди 15 години е имало учебно заведение, чиято сграда бе съборена поради влошеното състояние на конструкцията й. Върху част от площта бе изградена детска градина, другата пустее в очакване на инвеститор. При гласуването срещу продажбата на този имот се обявиха 38 съветници, а 5-има се въздържаха.

(СН)