Общински съвет Стара Загора даде терен за хеликоптерна площадка на УМБАЛ „Киркович“

871

Оспорвани дебати белязаха предложение за разсрочване на годишните карти в градския транспорт

Старозагорските съветници подкрепиха днес предложението за даване на терен за изграждане на хеликоптерна площадка на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Местният парламент единодушно взе решение за безвъзмездно отдаване на правото на ползване върху имота, който е частна общинска собственост. До решението се стигна след искане от зам.-министъра на здравеопазването за разширяване на обхвата на медицинската помощ с цел осигуряване на възможност за спешна помощ по въздух. Теренът с площ от 1000 кв. м е разположен северно от Клиниката по инфекциозни болести. Отдаването на имота, който е с размери 30 на 30 метра, е за период от 30 години. В текста на решението се посочва още, че Университетската болница в Стара Загора е единственото лечебно заведение с най-високо ниво на компетентност по медицинските дейности, оказващо лечебна и консултативна помощ за лечебните заведения в Югоизточна България.

По време на сесията Общинският съвет отхвърли предложението за разсрочване на сумата, заплащана за годишна абонаментна карта за градския транспорт в Стара Загора. Точката беше белязана от оспорвани дебати между вносителите от БСП и групата на ГЕРБ. В предложението си социалистите настояват за предоставяне на възможност за заплащане на два пъти по 200 лв. на годишната карта. В мотивите си те посочват, че сумата от 365 лв., какъвто е размерът на картата, определен от местния парламент на предходната сесия, е непосилна за плащане накуп за част от ползвателите. Срещу това представители на ГЕРБ посочиха, че създаването на подобна възможност ще доведе до усложняване на софтуера, който „Тролейбусни и автобусни превози“ ползва, а от там и до допълнителни разходи за общинското дружество. В дебата се включи кметът Живко Тодоров, който призова вносителите да оттеглят предложението си. Градоначалникът изрази надежда, че до края на мандата на настоящия Общински съвет ще бъде внесена и новата транспортна схема. До гласуване все пак се стигна, а там предложенията на БСП и Янко Янков не срещнаха нужната подкрепа.

87 точки разгледаха на редовната си сесия старозагорските съветници. На заседанието беше дадена „зелена светлина“ за нова инвестиция във фотоволтаична централа. Общинският съвет прие на второ четене изменения и допълнения в Наредбата за тригодишната бюджетна прогноза за местните дейности, изпълнение и отчитане на бюджета. Бяха гласувани и разчети на лимитите в разходите на Общината за настоящата година. Местният парламент откри процедури за провеждане на конкурси за избор на управител на „Диагностично консултативен център I – Стара Загора“ ЕООД, „Комплексен онкологичен център“ ЕООД, „Медицински център – I Стара Загора“ ЕООД, „Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – Стара Загора“ ЕООД и „Център за психично здраве – Стара Загора“ ЕООД. За всяка от процедурите беше структурирана комисия с участие на общински съветници.

Живко ИВАНОВ