Община Стара Загора ще подпомогне семействата, пострадали от пожара в жилищния блок на ул. „Хан Аспарух“

1746

Живеещите в блока на ул. „Хан Аспарух“, чийто покрив и тавански помещения изгоряха в ранните часове на 25 ноември, се срещнаха днес с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, заместниците му Павлина Делчева и Надежда Чакърова, както и с председателя на Общинския съвет Ивета Лазарова, и председателя на Постоянната комисия по социални дейности към него Валентина Бонева.

„Важно е да помогнем в тази ситуация на хората. Целта е бързо да бъдат описани щетите, за да получим и своевременно одобрение от държавната комисия за подпомагане на пострадали от бедствия и аварии, за да се получи необходимото обезщетение. Ние ще подготвим документите, както и ще съдействаме в целия процес. Още утре сутринта ще се извърши проверка на състоянието на сградата, за да бъде задействана процедурата“, заяви кметът Живко Тодоров. В същото време ще се обследва и конструктивната цялост на покривното пространство и таваните, стана ясно по време на срещата. За изпълнение на дейностите по възстановяване на блока ще са необходими около 6 месеца.

Както медията ни вече съобщи, две семейства вече са настанени в социалните жилища след искане за подкрепа. Още една жена е заявила необходимост от подслон днес, докато жилището й бъде отново годно за обитаване. Засегнатите от огнената стихия са общо 24 семейства, като най-големи щети има на последния етаж от сградата, където са разположени 8 апартамента. Към момента блокът е недостъпен за всички живеещи.

Община Стара Загора ще съдейства за охраната, за да се избегнат зловредни посегателства, както и при почистването на отломките и изгорелите вещи от таванските помещения. Ще бъдат взети мерки и за изграждане на временно покривно пространство, за да се ограничат още щети от неблагоприятни метеорологични условия.

Един от домоуправителите в блока изказа своята, както и на съседите си благодарност към екипите на пожарната и полицията, които са действали бързо, за да се избегне по-голяма трагедия с пострадали хора.

В срещата се включиха още секретарят на администрацията Делян Иванов и Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция „Общински проекти и контрол по строителството“, както и представител на Агенция „Социално подпомагане“. Заявления за еднократна помощ от държавата и от Община Стара Загора получиха всички желаещи.

(СН)