Община Стара Загора промотира региона пред шведския бизнес

160

Община Стара Загора се включи в бизнес събитие на Шведската търговска камара в България, което имаше за цел да покаже потенциала на българските региони. Модератор на срещата бе Стефан Бенгстсон, председател на Камарата, а началото на срещата даде посланикът на Швеция в България Катарина Рагнит.

Бизнес възможностите, които предлага Стара Загора, бяха представени от Росица Райкова, началник-отдел „Инвестиции“ на Община Стара Загора. Тя посочи добрата данъчна система в комбинация с ниските разходи за наемане на офис и закупуване на земя като основен притегателен момент за инвеститорите в града. „Наличието на висококвалифицирана работна ръка с владеене на чужди езици и административната подкрепа са малка част от предимствата, които градът може да предостави“, отбеляза тя по време на събитието. Райкова посочи още, че наличието на напълно изградена и модерна индустриална зона, каквато е „Загоре“, е предпоставка за привличане на големи, високотехнологични компании. „Финансовата подкрепа, предоставена от Фонда за справедлив преход, също е огромно предимство на региона и стимул на различни МСП и стартъпи да развиват своя бизнес в Стара Загора“, допълни тя.

В събитието участие взеха още Ерик-Вилхелм Граеф Бем, който успешно развива шведския регион Халанд, както и представител на Икономическа зона „Тракия“. Търговските отношения между България и Швеция и най-важните предимства, които предоставя страната ни на чуждестранни компании, бяха представени от Валентин Стоев, ръководител на Търговското представителство на България в Швеция и Галатея Коликова, икономически дипломат и член-основател на Бизнес съвета България – Скандинавия. По време на срещата бяха обсъдени и различните правни форми и условия за откриване на компания.

(СН)