Община Стара Загора подкрепи образователни инициативи на Лайънс клуб Стара Загора Августа

93

Лайънс клуб Стара Загора Августа и фондация „Сърце до сърце за България“, съвместно с Община Стара Загора, се обединяват отново в проекта за осъществяване на здравнообразователна програма „Бързи герои 112“. Кампанията е насочена специално към деца от 6 до 9 години и техните близки, в която всички се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност. Според Световната организация по инсулт един от всеки 4-ма възрастни ще бъде засегнат през живота си. България е на първо място в Европа като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на любим човек от семейството.

В рамките на програмата до момента в България са взели участие 230 училища и детски градини, а 700 учители са станали нейни посланици, за да бъдат обучени 4300 деца. Това означава, че животоспасяващите знания за борба с инсулта са достигнали до над 25 000 души в страната ни. В Стара Загора пилотно са били част от Детска градина No 66 „Детски рай“ и НУ „Димитър Благоев“.

„Бързи герои 112“ е подкрепена от Световната организация по инсулт, Българското дружество по неврология, Българско дружество по инсулт, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието. Тя е част от инициативата „Училища за здраве в Европа“ на Световната здравна организация и ЮНЕСКО.

На съвместна среща Надежда Чакърова, зам.-кмет на община Стара Загора, заедно с Анастасия Гидикова, регионален председател за Южна България на Лайънс Дистрикт 130 България, Ваня Янкова, член и паст президент на Лайънс клуб Стара Загора Августа, Димитър Янков, член и паст президент на Лайънс клуб Стара Загора Августа бе обсъдена още една полезна инициатива за децата в града. Проектът „Лайънс и Лео градини с билки, зеленчуци и плодове“, която ще учи малчуганите как да оформят лехи, да садят в оранжерии полезната храна, която консумират. Децата активно ще участват със занимания по проекта и труд, като тези дейности имат за цел да развият в тях практически умения във вид на терапия, която да ги стимулира и вдъхновява за нови знания и полезни занимания в отглеждането на растения. Ще бъдат поставени и компостери с цел да се развият навици за чиста и екологична околна среда.

(СН)