Община Стара Загора отново подава ръка на ресторантьорския бизнес

742
Участниците в брифинга - секретарят на местната администрация Делян Иванов, кметът Живко Тодоров и Вени Петрова

Община Стара Загора предприема мерки в подкрепа на ресторантьорския бизнес, който беше затворен през последните месеци заради наложените ограничения за разпространението на COVID-19.

„Направихме проучвания какво може да предприемем по закон, за да облекчим бизнеса. На предстоящата сесия на Общински съвет ще внесем за обсъждане и гласуване предложение, в което за времето, когато действително не са работили заведенията, да им бъде опростена такса смет, защото когато един обект не работи, то той не генерира отпадъци“, посочи като първа мярка кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров на нарочен брифинг днес. За целта ще бъде изработена специална декларация, която ще бъде подавана към местната администрация от представителите на затворените бизнеси. По този начин ще бъде възможно освобождаването от такси за сметосъбиране и сметоизвозване.

Кметът съобщи, че след редица преговори с представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите са били набелязани още стъпки в изпълнение на основната цел – помощ за бизнеса на територията на старозагорска община. Старозагорският градоначалник ще предложи на общинските съветници да гласуват също и отпадане на наема на общински обекти, както и съкращаване със 70% на събираните наеми за тротоарно право до края на настоящата 2021 г. „Площта, която е определена, не може да се използва оптимално поради допълнителните изисквания за дистанция между масите“, обясни Живко Тодоров.

Пакетът от антикризисни мерки на Община Стара Загора предвижда още и връщане на пари на фирмите, които са поискали удължено работно време, но заради ограничителните мерки на практика не са могли да се възползват.

Като следваща мярка се предвижда удължаване на срока за категоризация на обекти. „През 2021 година изтича категоризацията на 57 обекта, като вече на 17 от тях е подновена, а за останалите 40 ще се даде оптимален срок за извършване на определените дейности, за да няма струпване и опашки“, допълни Тодоров.

„Местните власти трябва да направят всичко възможно да подадат ръка на бизнеса в тази тежка ситуация. За всички е тежко, не само 2020-а, но и 2021 година минава през особения прочит на пандемията. Искаме да ги подкрепим, когато е най-нужно. Заедно трябва да си подадем ръка и да продължим да работим. Тук битката е за оцеляване“, обобщи кметът на Стара Загора. Той уточни, че тези стъпки ще дадат отражение върху приходната част на бюджета, която ще бъде компенсирана с оптимизация в някои разходи.

Благодарност към изготвените от администрацията мерки изрази председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора Вени Петрова, която посочи, че браншът винаги е имал изключително добър диалог с кмета на Община Стара Загора и неговия екип.

Направените предложения ще бъдат обсъдени и гласувани на редовната мартенска сесия на Общински съвет Стара Загора.

Живко ИВАНОВ