Община Стара Загора отделя 60 хил. лв. за видеонаблюдение на детските площадки

602
Около 120 камери за видеонаблюдение бяха поставени при ремонта на парк "Митрополит Методий Кусев"

Около 60 000 лв. ще бъдат необходими за поставянето на камери на всички 67 детски площадки в Стара Загора. В разходите попада и изграждането на система за поддръжка на видеонаблюдението. Плановете на Общината са поетапно през 2020 г. камери да бъдат поставени на този тип съоръжения за игра, тъй като в последните години заради вандалски прояви местната администрация отделя десетки хиляди лева за техния ремонт и поддръжка. Това сподели пред медията ни Александър Чалъков, началник на отдел „Градска мобилност“. За намерението на местната власт да пресече веднъж завинаги изстъпленията на недобросъвестни ползватели на съоръженията преди седмици съобщи и ръководителят на звено „Озеленяване и комунални дейности“ Николай Стоев. Към момента повече от 300 камери работят на територията на града. Около 120 от тях бяха поставени при големия ремонт на парк „Митрополит Методий Кусев“. Именно ръководеният от Чалъков отдел следи за тяхната изправност и техническо състояние. Според началника на „Градска мобилност“ видеонаблюдението неведнъж е влизало в услуга на органите на МВР за установяване на извършителя на едно или друго нарушение на обществения ред. Категорично в подкрепа на увеличаването на броя на камерите, които работят на територията на Стара Загора, се е обявявал и кметът Живко Тодоров. „Убеден съм, че монтирането на видеонаблюдение в по-голямата част от града и конкретно около детски площадки ще намали драстично случаите на рушене на съоръженията. Камерите имат възпиращ ефект за извършване на незаконни дейности“, коментира още Александър Чалъков.

В следващите месеци предстои видеонаблюдение да бъде изградено на всички светофарни уредби в града. То е част от изпълнението на европейски проект за внедряване на т.нар. „умни светофари“ в Стара Загора. С видеонаблюдение ще се сдобие и Станционната градина, на която й предстои основен ремонт.

Трябва ли да бъдат поставени и камери на канала в Стара Загора, където преди броени дни беше изхвърлена пералня, питат във Фейсбук старозагорци

Общо 18 239 сигнала са били подадени на Горещия телефон на Община Стара Загора през отминалата 2019 г. Това показва справката, изготвена от звено „Градска мобилност“ за обажданията на денонощната линия. „Числото е с 6 000 повече спрямо 2018 г., което показва, че доверието на старозагорци към Горещия телефон се увеличава“, определи Чалъков. Неправилно паркиране е най-честата причина, с която жалбоподатели набират Горещия телефон на Общината. На втората позиция са сигнали, които касаят неспазването на обществения ред. Старозагорци търсят помощ от органите и във връзка с нерегламентирани сметища, на които биват изхвърляни незаконни отпадъци. „Нашият ангажимент е да реагираме на всеки един подаден сигнал. Не разполагаме с екип за тази цел, затова ги свеждаме до вниманието на компетентните органи“, подчерта Александър Чалъков.

Живко ИВАНОВ