Община Стара Загора започна почистването на незаконните сметища около селата

1308

„Хората трябва да знаят, че ще бъдем безкомпромисни спрямо нарушителите“, категоричен бе зам.-кметът Радостин Танев

Поетапно почистване на образувалите се незаконни замърсявания в землището на село Хрищени стартира от днес Община Стара Загора. Багер и камион за извозване започнаха тази сутрин премахването на образувалите се купчини от всевъзможни отпадъци, сред които стари дивани и хладилници, износени автомобилни гуми, топлоизолационна вата и др. Акцията на местната администрация беше водена от зам.-кмета по транспорт, чистота и екология Радостин Танев, началниците на отделите „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ Пламен Тодоров и на „Екология“ Пламен Йорданов и председателя на ПК „Териториално селищно развитие и транспорт“ към ОбС арх. Мартин Паскалев. Общо четири са установените незаконни сметища само в землището на село Хрищени. Пред журналисти зам.-кметът разкри, че всички замърсявания са били изчистени преди година от местната администрация, което е струвало на бюджета 130 000 лв. „Големият проблем е, че тази практика продължава да се случва. Хората трябва да знаят, че ще бъдем безкомпромисни с нарушителите“, обяви Радостин Танев.

С цел превенция на образуването на незаконни сметища общинска администрация, в изпълнение на подписаната работна карта с ОД на МВР, ще предупреждава фирмите, предлагащи услугата „Кърти, чисти, извозва“. Пламен Тодоров подчерта, че те имат ясен ангажимент, определен в нормативната база, по какъв ред и къде да изхвърлят този тип отпадъци. В Стара Загора това трябва да става на Регионалното депо. Тодоров съобщи, че предстои въвеждането на софтуер за осъществяване на контрол върху превозните средства, регистрирани за подобен тип дейност по извозване на отпадъци. Такъв ще бъде осъществяван посредством камерите за видеонаблюдение. Пламен Тодоров увери, че контролът ще бъде изключително засилен.

Понастоящем законовата процедура предвижда частните фирми, извършващи подобен тип дейност, да сключват договори с Общината. В тях те посочват определен обем отпадъци, които ще бъдат извозени до депото в рамките на година. Ако количеството не бъде изпълнено, администрацията връща средства на фирмата. Над 100 подобни договора е сключила Община Стара Загора от началото на годината. За домакинствата, които искат да се освободят от стари мебели или друг вид обемисти отпадъци, процедурата е безплатна. Те могат да заявят на телефон, посочен на сайта на общинска администрация, контейнер, който да извози отпадъка до Регионалното депо. Заплаща се единствено транспортът. Въпреки ясно определената процедура нарушители не липсват. От началото на 2022 г. до момента са санкционирани 40 физически лица и фирми.

Заместник-кметът Радостин Танев подчерта, че наред с екологичните проблеми, които незаконните замърсявания водят след себе си, те са причина за голяма част от пожарите в горещите летни месеци. По данни на пожарната за близо година и половина от такъв тип сметища са тръгнали 164 пожара в община Стара Загора. „Стараем се с възможностите, които имаме, да свършим максимално много работа“, коментира Танев. Акциите по почистване на незаконните сметища ще продължат в селата Дълбоки и Оряховица. Той призова жителите на общината да бъдат бдителни и да подават своевременно сигнали срещу хора и фирми, които нарушават реда за изхвърляне на всякакъв тип отпадъци.

Зам.-кметът съобщи, че миналата събота стотиците граждани, включили се в доброволното пролетно почистване и озеленяване на Стара Загора и селата от общината, са събрали над 15 тона отпадъци.

Живко ИВАНОВ