Община Мъглиж разполага със 140 000 лв. за зимно почистване

188
Кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов

Кметът изрази надежда, че държавата ще преосмисли начина, по който определя финансирането на отделните общини

„Имаме нужната готовност за осигуряване на поддръжка и снегопочистване през зимните месеци“. Това заяви за „Старозагорски новини“ кметът на община Мъглиж Душо Гавазов. За целта местната администрация е сключила два договора с частни фирми. Единият от контрактите е за доставка на инертни материали, необходими за снегопочистването, а вторият е за самата поддръжка на инфраструктурата. По думите на Гавазов снегопочистването е поверено на фирма с опит в тази дейност с общинска и републиканска инфраструктура. „От години изпълнителят, с който сключихме договор, отговаря за проходите Шипка и Република“, отбеляза кметът на Мъглиж. Сумата за зимно почистване в полупланинската община е 140 000 лв. Душо Гавазов отбеляза също, че повишението на цените през последната година се е отразило на цената на инертните материали и изобщо на средствата за зимата. „Подготвени сме, но правя нужното уточнение, че с природата не можем да се борим. Надявам се метеорологичните условия да бъдат благоприятни“, допълни Гавазов.

17-километровата пътна отсечка от Мъглиж до село Селце, 8-километровият участък от Сливито до Ветрен, пътят за Борущица и Яворовец са най-невралгичните точки в общината. Първият сняг и натрупване на снежна покривка вече е факт в последните дни на ноември. Заради положителните температури обаче до ангажирането на почистваща техника не се е стигнало, обясни Душо Гавазов. Той съобщи, че около 6 500 лв. струва на общинския бюджет едно почистване на пътя от Мъглиж до село Селце. По думите му това предполага много внимателно и умело боравене със средствата, тъй като 10-12 излизания на техника само в този участък биха довели до изчерпване на половината от парите за зимна поддръжка на местната администрация. По този повод кметът на Мъглиж призова хората да се отнасят отговорно към предизвикателствата, които зимните месеци носят със себе си. Градоначалникът отбеляза, че ниските температури, снегът и ледът в този период на годината създават сериозни рискове за пътя между селата Ветрен и Сливито, където на места има пропадания. Той припомни, че Общината прави хидрогеоложки проучвания в района, а от 2017 г. е входиран и проект за финансиране на ремонт към междуведомствената комисия, но до момента средства не са отпуснати.

По повод зимната поддръжка кметът на Мъглиж изрази надежда, че държавата ще преосмисля начина, по който определя финансирането на отделните общини за снегопочистване. Според Душо Гавазов в настоящата ситуация географското разположение не се взима под достатъчно внимание. „Затова смятам тази методика, по която се изчисляват субсидиите на общините за зимна поддръжка, за неправилна. Получава се същински парадокс. Равнинни общини не успяват да изразходят отделените средства, а такива като Мъглиж с много усилия успяват да се справят“, коментира Душо Гавазов.

Живко ИВАНОВ