Образователна инициатива „Бързи герои 112“ реализираха в старозагорско училище

99

В Начално училище „Димитър Благоев“ вчера приключи пилотното за Стара Загора издание на проект „Бързи герои 112“. Инициативата се реализира по идея на СНЦ „Лайънс клуб Стара Загора Августа“. Проектът е здравнообразователна програма, насочена специално към обучение на деца от 5-6 до 9-10 години и техните близки. По време на дейностите те придобиха знания как да разпознават симптомите на инсулт и да действат в случай на спешност.

„Проектът не само информира, но и прави децата съпричастни и подготвени да спасят живот. Учениците пуснаха в небето балони с надпис 112 и на 15 юни, завършвайки 4 клас – показаха, че освен учението е важно и да бъдат обучавани в подобни извънкласни занимания и проекти, които ги учат на доброта, съпричастност и готовност да помагат в най-трудни моменти, когато се касае за човешки живот“, споделиха организаторите.

На официалното връчване на сертификатите гости бяха ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова, координаторът на проекта за България Елица Хадживълчева, паст дистрикт управителят на Лайънс клубовете Дистрикт 130 България Анелия Кънева, зоналният председател на Зона „Изток“ към Лайънс клубовете Дистрикт 130 България Анастасия Гидикова, членове на клуба и родители.

До този момент в България към проекта са се включили 90 училища и детски градини с над 1800 деца. Проектът в Стара Загора стартира за първи път в НУ „Д. Благоев“ и бе последвано от Детска градина No 66 „Детски рай“.

Идеята на „Лайънс клуб Стара Загора Августа“ е да продължат активно да съдействат и координират реализацията на инициативата във всички училища и градини, с подкрепата на Община Стара Загора. Програмата ще продължи и през лятото в детските центрове.

Здравнообразователната програма за борба с тежките последици от инсулт „Бързи герои 112“ стартира в България през април 2021 г. и е подкрепена от Световната организация по инсулт, Angels Initiative, Световната здравна организация (WHO) и ЮНЕСКО (UNESCO) с инициативата „Училища за здраве в Европа“. Разработена е от топспециалисти по неврокогнитивни нарушения, университетски преподаватели, училищни педагози и детски психолози. Създадена е да бъде интересна, забавна и съобразена с възрастта на ползвателите. Децата работят и се забавляват с учебни комплекти, които включват различни истории, апликации, цветни карти, приложни материали и плакати, гледат анимационни образователни клипове, сами създават маски и костюми на супер герои. Образователната програма е организирана така, че активно ангажира както децата, така и техните родители, баби и дядовци.

От „Лайънс клуб Стара Загора Августа“ вярват, че чрез проекта ще се повиши здравната култура в обществото ни и така ще се подпомогне спасяването на хора. „Защото дори и един човешки живот да бъде спасен – осмислени са всички наши действия!“, допълват те.

(СН)