Обновиха паметника на Васил Левски в Стара Загора

138

В навечерието на 183-годишнината от рождението на Васил Левски приключи работата по реставрация и консервация на паметника на великия български революционер в Стара Загора в близост до църквата „Свети Димитър Солунски чудотворец“.

Първият етап от консервационно-реставрационните дейности включваха почистване на повърхността, покрита със замърсявания и слой патина. Той беше извършен със съвременни методи чрез механично, парово и химическо третиране, съобразено с фактурата на камъка и бронзовия бюст.

Извършено бе патиниране и импрегниране, което няма да позволява проникването на влага и ще съхрани монумента.

Обновяването на композицията е дело на пловдивския художник-реставратор с богат професионален опит Никола Стоянов.

Паметникът на Васил Левски в Стара Загора е осветен през 1976 година от тогавашния митрополит Панкратий, изработен е от скулпторите Любомир Петров и Петър Куцаров, с участието на арх. Иван Райнов. Използвани са 4 гранитни блока с общо тегло около 12 тона, бронзовата глава тежи 600 кг. Посветен е на старозагорския период на Апостола на свободата, който прекарва в Града на липите от 1855-а до 1858 година, тук се обучава за свещеник при Атанас Илиев и дори пише богословски трактат. За тези години от живота на Дякона напомня и фреската на проф. Никола Кожухаров и съпругата му Невена в черквата.

Според реставратора се забелязва леко отклонение на каменните блокове от централната ос, но на този етап не се налагало демонтирането им.

Петър ХРИСТОВ