Областният управител оспори изменения ОУП за „Бедечка“ заради процедурно нарушение

2369
Дори и Административният съд да върне решението на ОБС за ново обществено обсъждане и прегласуване, едва ли общинските съветници на ГЕРБ ще позволят строителството на зелените площи на "Бедечка" да продължи

От БСП веднага се опитаха да извлекат политически дивиденти

Оспорено решение на Общински съвет-Стара Загора от последната сесия, свързано с изменението на Общия устройствен план за „Бедечка“ с цел запазването на парка, стана повод за „пирова победа“ от страна на БСП.
Днес от Общинския съвет на партията разпространиха прессъобщение до медиите, в което се твърди дословно: „Колегите съветници от ГЕРБ да си научат урока, защото гласувайки в нарушение на закона не решават проблемите, а ни докарват нови. Ако не са прочели заповедта на областния управител на Стара Загора, да четат внимателно.

В нея пише, че решението за изменение в Общия устройствен план за „Бедечка“, взето на последната сесия на Общинския съвет, е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Нещо, което от БСП посочихме многократно“.

Медията ни припомня, че по време на сесията на 28 септември т.г. общинските съветници на БСП гласуваха с „против“ изменението на ОУП за „Бедечка“. Мотивите им бяха, че южната част на територията (около Кауфланд), където липсва растителност, не е включена в изменения ОУП. Червените старейшини настояха за отлагане на точката и провеждането на ново обществено обсъждане на плана.

Запазването на парк „Бедечка“ беше дългият път, който извървя настоящото ръководство на Община Стара Загора

Точно заради разминаване между проекта за изменение на ОУП, предложен на провелото се обществено обсъждане на 20 януари т.г. и внесеният за гласуване вариант на сесията на 28 септември, областният управител Гергана Микова сега е оспорила решението на ОбС-Стара Загора. Това стана и причината за отявления повод на опозиционния устрем на БСП.

До казуса обаче се стигна, след като на обществено обсъждане на предварителния вариант на ОУП за „Бедечка“ е взето решение за преработването му от проектантския екип. Следва заседание на Експертния съвет по устройство на територията, на което е взето (и протоколирано решение) територията на „Бедечка“, в която не преобладават дървесни видове, да запази вида на устройствена зона, предвидена в ОУП от 2012 г. (южните територии до Кауфланд). На 5 септември т г. Експертният съвет е приел окончателния вариант на ОУП – тоест запазването на 328 дка зелени площи на „Бедечка“, който е внесен от кмета за гласуване на сесията на 28 септември.

„Няма защо от БСП да „пируват“. Оспореното от мен решение е във връзка с административния контрол и изобщо не става дума за оспорване по същество“, коментира пред медията ни областният управител Гергана Микова. Тя уточни, че проблемът е процедурен, решение, за което ще вземе Административният съд в Стара Загора.

Според юристи, ако съдът реши, че е налице процедурното нарушение, следващият ход на Община Стара Загора е насрочване на ново обществено обсъждане и повторно гласуване на сесия.

Старозагорци обаче се надяват, че дори и това да се случи, болшенството от старозагорските общински съветници отново ще подкрепят изменението на ОУП за „Бедечка“, с което 328 декара от територията ще си остане парк. Тоест повече там няма да има застрояване.

Любопитно е обаче, как тогава ще гласуват опозиционерите от БСП? Въпросът ни въобще не е риторичен, той като точно техен съпартиец през 2003 г. внесе предложението в тогавашния ОбС в „Бедечка“ да бъдат възстановени земите на собствениците на бившите бахчи… След което започна сагата с тежкия казус, настроил старозагорци срещу старозагорци.

Йовка НИКОЛОВА