Обединен празник на духовността и културата организират в Стара Загора

128

Обединен празник на духовността и културата организират в Стара Загора, с който ще се отбележат няколко повода – именният празник на Народно читалище „Св. Паисий Хилендарски – 1947“, църковен храм „Св. Паисий Хилендарски“ и празникът на кв. „Зора“. Инициативата е свързана с 300 години от рождението на отец Паисий, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането на Паисий в Хилендарския манастир.

Честванията започнаха още на 10 юни с изложба от фотоси, преписи на „Историята“ и книги за Паисий, които бяха експонирани в библиотеката на старозагорския квартал „Зора“. Там на 14 юни ученици имаха възможност да чуят част от „Историята“ с дикторски текст.

На 15 юни от 17:00 часа в храма в кв. „Зора“ отец Йордан ще сподели преживявания, мисли и спомени от Атон, а на 16 юни пред читалището ще се проведе специален празник за най-малките под мотото „Усмихни се с мен“.

В празничния за жителите на старозагорския квартал ден – 19 юни, от 9:00 часа ще бъде отслужена литургия в храм „Св. Паисий Хилендарски“, а вечерта пъстро тържество ще отбележи повода. От 18:30 часа ще започне музикална програма, която включва концерт на оркестър „Авлигите“ с ръководител Стайко Златев, Детски танцов състав „Тракийче“ при НЧ „Г. Бакалов“ и Мъжка фолклорна група „Тракиец“ с ръководител Кирил Георгиев.

Жителите на кв. „Зора“ канят всички старозагорци да споделят празника заедно.

(СН)