Няма сигнали за бомби в училищата от Старозагорска област

210

Нито едно от 120-те учебни заведения в област Стара Загора не е получило сигнал за наличие на бомба в рамките на днешния ден. Това съобщи за „Старозагорски новини“ началникът на РУО – Стара Загора, Милена Йолдова. Навсякъде учебният процес в областта протича нормално и без прекъсване. Директорите на училища в Стара Загора са предупредени да сигнализират веднага при получаване на електронно писмо или друг вид съобщение, съдържащо информация за бомбена заплаха, уточни Йолдова.

Около 9 часа тази сутрин електронните пощи на училища в Сливен бяха залети с предупреждения за наличие на поставено взривно устройство. Това доведе до евакуация на всички учебни заведения в града и обявяване на деня за неучебен.

По-късно през деня министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев оповести, че водещата версия за имейлите със заплахи за взривни устройства в училища е свързана с наличието на вълна от хибридни атаки, свързани с Русия. По думите му това, което се случва у нас, се случва и с редица други европейски страни. Демерджиев уточни, че българските власти са сигнализирали партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява, че са регистрирани имейлите и телефоните, от които идват заплахите.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали заради бомбените заплахи в училища в страната. По сигналите е образувано досъдебно производство за престъпление против републиката по чл. 108а от НК (тероризъм).

Живко ИВАНОВ