Няма проблем с язовирите в Старозагорска област

290
Понастоящем най-големият язовир в Старозагорска област - "Копринка", е с наличен обем от 45 млн. куб. метра вода при технически обем от 142 млн. куб. метра

В това увери зам.-областният управител Димитър Драчев

Няма проблем с язовирите в Старозагорска област, увери днес зам.-областният управител Димитър Драчев. Поради липса на дъждове и сноготопене те не преливат, но не са и критично празни, за разлика от други водни съоръжения в страната.

Най-големият язовир на територията на областта – „Копринка“, е с наличен обем от 45 млн. куб. м, при технически обем от 142 млн. куб. м. По думите на Димитър Драчев няма опасност „Копринка“ да остане без вода, тъй като водосборът при него е голям – наблизо е връх Ботев, на който има сняг.

Нормална е ситуацията и при останалите язовири в Старозагорска област. Понастоящем до преливен ръб на яз. „Овчарица“ остават 3 м, на яз. „Скалица“ – 8 м, яз. „Ковачево“ – 1.6 м, „Розов кладенец“ – О.53 м, яз. „Колена“ – 1.5 м, яз. „Интермат“ – 3 м.

От „Напоителни системи“ се стопанисват три язовира: яз „Долно Ново село“, до чийто преливен ръб остават 5 м, яз. „Найденев“ – 5 м, и яз. „Добри дол“ – 14 м.

Според зам.-областния управител досега водноелектрическите централи (ВЕЦ) не са създавали проблем на язовирите в Старозагорска област.

Както вече медията ни съобщи, ако в близките месеци не се случат природни катаклизми, Старозагорска област няма опасност да бъде на воден режим, както това се случва с Перник, тъй като захранването е от подземни водоизточници.

За сметка на това обаче ВиК – Стара Загора, е принудено да плаща по 700 000 лева сметки за ток всеки месец.

Йовка НИКОЛОВА