Няма опасност от водна криза в Старозагорска област

469

„Няма опасност Старозагорска област да остане без вода. Ние нямаме проблем с водоснабдяването и не можем да имаме. Имаме свой поглед върху работата и всеки ден буквално дълбаем като кълвачи. Всеки ден. Не спираме да работим. Виждаме проблемите 2-3 години напред и преди да ни се струпат, ние вече сме ги решили.“ Това заяви пред медията ни дългогодишният управител на ВиК – Стара Загора, инж. Румен Райков.

Темата за сигурността във водоснабдяването миналата седмица се превърна в политическа разпра, след като министърът на МОСВ алармира Народното събрание за предстояща водна криза в няколко области.

За разлика от болшинството райони в страната, които разчитат на язовирите, някои от които понастоящем са напълно празни заради липсата на валежи, Старозагорска област се захранва от подземни водоизточници, разположени в различни райони – с. Ръжена, с. Ягода, с. Зимница, с. Дунавци и др.

Те също зависят от валежите, но инж. Райков изрази надежда, че следващите 6 месеца няма да бъдат толкова сухи, както отиваща си 2020 г.

Добивът на вода от подземните водоизточници обаче носи на BиК – Стара Загора, огромни сметки за ток, от порядъка на 700 000 лв. на месец, но от водното дружество твърдят, че към момента се разплащат с доставчика. Дружеството няма проблем и с кадровата обезпеченост в условията на коронавирусна пандемия. От 680 заети около 10 души понастоящем са с положителни PCR-тестове за COVID-19. След тях и самият управител на дружеството инж. Райков, но той е оптимист, че скоро ще пребори заразата.

Йовка НИКОЛОВА